venkovská usedlost zv. Kouřimecká rybárna

Kouřimecká rybárna je situována o samotě v údolí Berounky na jejím pravém lučinatém břehu pod okrajem lesa ve vzdálenosti vzdušnou čarou cca 4,7 km JZ od Branova. Opodál jen několik desítek metrů Z od usedlosti se nacházel starý, již před řadou let zrušený přívoz zvaný Kouřimecký. Areálem prochází travnatá polní cesta z Karlovy Vsi k Týřovu a dále ke Skryjím. Budovy usedlosti jsou rozloženy volně podél travnatého dvora zcela nepravidelného půdorysu, jehož terén se svažuje k Z k řece a přívozu a zároveň též k S. Na vých. straně dvora stojí obytný dům, bezprostředně vedle něj směrem k SZ, oddělen jen úzkou soutkou, v mírně snížené poloze je starý chlév. Naproti domu JZ přes dvůr je položen nový chlév. Poněkud mimo jádro areálu na druhé straně cesty je umístěno torzo staré stodoly, jižně od ní je nově rekonstruovaná studna. Ostatní zástavba usedlosti postrádá památkovou hodnotu. Předmětem ochrany je: dům, starý chlév, nový chlév, stodola, studna a a pozemky vymezeného areálu. Proti novému chlévu stojí dřevník, při již. okraji areálu obdobná dřevěná kolna, snad seník, v JZ rohu areálu jsou dvě nové převážně dřevěné chaty na cihelné podezdívce (větší chata má č.ev. 01). Plocha areálu není ohraničena umělým ohrazením, volně přechází do okolních luk a lesa. Při záp. okraji usedlosti vedle nového chléva u cesty k přívozu roste mohutný rozsochatý nepochybně prastarý dub (označený tabulkou "Památný strom").