městské opevnění

Městské opevnění probíhalo na obvodu města, ležícího na temeni široké trojúhelné ostrožny. V závěru ostrožny na JZ hradby navazovaly na areál hradu. Do linie hradeb je rovněž na SV vložena vodárenská věž, stejně jako hrad zapsaná pod zvláštním číslem státního seznamu. Opevnění bylo tvořeno hradební zdí, kterou v úseku běžícím napříč šíjí provázel příkop. Přístup do města zjednávaly tři brány - dvě na šíjové straně a jedna (Pražská) v jižním úbočí. Z opevnění se dochovaly fragmenty hradební zdi, většinou integrované do přilehlé zástavby, fragment příkopu a zbytek Pražské brány. Předmětem ochrany je JV linie hlavní hradby a Pražská brána. K doprohlášení za KP byl v roce 2015 navržen: fragment opevnění u Pražské brány, tarasní zeď uzavírající hradního příkopu, Z linie opevnění, fragment vnějšího opevnění Bělské brány, vyzdívky eskarpy, část V příkopu a zbytek parkánu.