výšinné opevněné sídliště - hradiště Prachov

Nejstarší osídlení se datuje do mladší doby kamenné (kultura lineární); nejpozději v mladší době bronzové zde vzniká systém opevnění a sídlištních a pohřebištních areálů plně využívající možností členitého terénu Prachovských skal; osídlení dále pokračuje jak v období laténském (Keltové), tak v období germánsko-římském (Germáni); v raném středověku na místě původních pravěkých hradišť a v jejich zázemí vzniká hustá mohutně opevněná sídelní struktura s centry v oblasti Starého a Nového Hrádku na k.ú. Zámostí a v prostoru tzv. Prachovského sedla (k.ú. Prachov); sídliště na volných prostranstvích i pod skalními převisy jsou doplněna pohřebišti, jenž na příkladu mohylníku z „Holého vrchu“ představují nejen vývoj slovanského pohřebního ritu, ale také dokládají kontakty s vyspělejším velkomoravským prostředím; historické osídlení je - mimo příležitostného využívání skal - doloženo i několika zaniklými osadami („Valy“ v k.ú. Prachov, „Přední“ a „Zadní Moravsko“ v k.ú. Pařezská Lhota; novověké aktivity jsou spojeny jednak s obdobím protireformace, kdy se ve skalních slujích scházeli nekatolíci z okolí a poté s válkou z r. 1866, jejíž některé srážky se odehrávaly i v areálu Prachovských skal (Prachovské sedlo). Heslovitý popis nálezů z mladší doby kamenné a ranné doby dějinné a středověké a archeologických výzkumů je uveden v evidenčním listu státního seznamu. Popis části nemovité památky - hradiště Prachovské skály z přípisu OkÚ Jičín, čj. RK 1245/95/Mochanová z 10.1.1996: Prachovské sedlo - součást areálu slovanského hradiště, je z východu vymezeno vrchem Přivýšinou, ze západní komplexem Prachovských skal. Na jižní straně vytváří hranici sedla první hradištní val. Severní hranice je tvořena v místě hrany svahu u okraje lesa.