hradisko Obřany a pohřebiště Široká

Hradiště se nachází na masivní ostrožně nad řekou Svitavou, celková rozloha lokality je asi 20 hektarů. Obvod hradiště má trojúhelníkovitý tvar o délce zhruba 550 a šířce 280 metrů. V severní a východní části hradiště jsou dodnes patrné zbytky fortifikace v podobě valů. Ze severní, jižní a východní strany bylo hradiště chráněno prudkými srázy, svažujícími se do údolí řeky. V severní části valu je znatelné přerušení, jedná se o zbytky původní brány hradiště. Lokalita byla osídlena v době bronzové (velatická i podolská fáze kultury středodunajských popelnicových polí) i v době železné (horákovská kultura, latén). Nejmladší fáze osídlení je datována do období stěhování národů. V blízkosti se nachází také několik dalších archeologických lokalit, které souvisí s osídlením hradiště. Na vyvýšenině nad obřanským potokem (západně od ulice Hradiska) je doložen menší opevněný sídelní areál (1 ha), na kterém bylo doloženo osídlení od mladší doby bronzové do mladší doby železné. Významným nalezištěm je rozsáhlé pohřebiště, nacházející se v blízkosti hradiska v tratích „Široká“ a „Příční“. Byly zde nalezeny žárové hroby kultury středodunajských popelnicových polí (mladší a pozdní doba bronzová), mladší fázi představují hroby horákovské kultury (starší doba železná). Celkově zde bylo prozkoumáno přes 250 hrobů, celková velikost pohřebiště se však odhaduje až na 2000 hrobů. Lokalita je však značně narušena zemědělskou činností.