zámeček

Zámek stojí v severovýchodním rohu hospodářského dvora, jehož budovy na obvodu i středu dvora nejsou KP. Není jí ani pilířová brána navazující na severní průčelí zámku na západu. Zámek je jednopatrová budova s půdoryem L. Západní křídlo je starším renesančním trojtraktem, jehož boční trakty jsou dále děleny na plochostropé místnosti, plackami klenutou předsíň v jižním traktu a černou kuchyň v severním. Navazující severní pozdně barokní křídlo propojuje starší barokní sýpku a křídlo západní. Dvojtraktové uspořádání tvoří jižní arkádová chodba, z níž se vstupuje do dvou severních místností. Všechny prostory křídla jsou klenuté plackami do pasů. Patro je plochostropé s výjimkou bývalé černé kuchyně (placky do pasů) v severním traktu západního křídla. V severovýchodní místnosti severního křídla, dodatečně rozdělené příčkou, se zachovala barokní podlaha s prkny kladenými radiálně do polí osmiúhelníku. Na několika místech západního i severního křídla jsou ve starších vrstvách omítek patrné zbytky dekorativní výmalby, snad klasicistní. Podsklepen je severní trakt západního křídla, na schodiště navazují dva barokně valeně klenuté prostory. Mansardová střecha s valbovými vikýřky má nad západním křídlem hambalkový krov, nad severním křídlem je nepravý mansardový hambalkový krov. Hlavní západní průčelí je symetrické s hlavním vstupem na ose, členěno je klasicistními římsami, plochými šambránami oken (s ušima a do profilace vykrajovanými okraji podokenní římsy) a nárožní bosáží. V ploše i na nárožích jsou zbytky omítek starších barokních fasád. Vstup má neprofilovaný kamenný portál s odstupňovanou šambránou obíhající i segmentový nadsvětlík, dveře jsou bohatě profilované, výplňové, klasicistní. Obdobné členění a prvky mají i jižní a východní průčelí západního křídla. Na severním, obdobně členěném průčelí je v patře mezi 1. a 2. oknem od prava v šambránovém rámu pískovcová deska s nápisem WYSTAWENO GEST OD MYSTA WAWRINCE BRTNICKEHO 1674. Jižní průčelí má v přízemí arkádu se třemi stlačenými oblouky, v patře je ovšem chodba otevřena jen okny. Západně navazuje na jižní průčelí pilířová brána (bez profilací). Sýpka navazující na severní zámecké křídlo je patrová, se sedlovou střechou. Dřevěná stropní konstrukce je podvlečena průvlakem na okosených dřevěných sloupcích. Vstup je od západu z jižní arkádové chodby, a to po 3 pískovcových stupních. Vstupní portál je pískovcový, obdélný, neprofilovaný, barokní dveře jsou svlakové s parketovanými výplněmi a barokním kováním. Do valeného sklepa pod západní částí sýpky se vstupuje samostatnou šíjí se vstupem s obdélným neprofilovaným portálem a asi barokními svlakovými dveřmi. Průčelí sýpky mají jednoduchou, patrně klasicistní úpravu. Jižním směrem navazuje na sýpku obdélná kolna se sedlovou střechou, pochází asi až ze začátku 20. stol. Hospodářský dvůr má na obvodu na severní straně chlév, snad z 1. pol. 19. stol. (novodobě přestavěn), západní stranu zaujímá snad už pozdně klasicistní stodola se dvěma mlaty, na jižní straně je křídlo chlévů, původně snad pozdně klasicistní, dnes přestavěné. Ve středu dvora je mladší kolna, seník, na východní straně skladovací objekt s polosuterénem, snad z přelomu 19. a 20. stol. Předmětem ochrany je budova zámku čp.9 s navazující sýpkou a kolmým hospodářským křídlem na příslušném pozemku.