arciděkanství

Jednoposchoďový dvojkřídlý objekt přiléhající na východní straně k Vlašskému dvoru. Západní a severní průčelí čtyřosá, západní průčelí křídla při Vlašském dvoře pětiosé. Všechna průčelí jsou slohově jednotná, nejbohatěji provedeno průčelí západní; nároží je armováno plochou bosáží provedenou v omítce, ploché horizontální římsy oddělují první patro od přízemí. Okna vsazena v líci průčelí, v nadpraží a parapetech bohatě rozvedena pásková ornamentika. Nad hlavní římsou vrcholí průčelí dvojicí štítů (severní průčelí východního křídla vrcholí jedním štítem) s volutovými křídly a trojúhelnými tympanony. Hlavní vstup v severním průčelí západního křídla renesančním mramorovým portálem z r. 1595 do chodby s křížovými klenbami s hřebínky, rozdělenými pásy. Místnosti v prvním patře plochostropé. Sklepy jsou situovány pod ulicí, sestávají ze dvou velkých a 3 malých prostor zaklenutých valenými kamennými klenbami. Ve vstupech do velkých sklepů vsazen lomený půlkruhový okosený portál. Předmětem ochrany je: budova arciděkanství čp. 1, ohradní a opěrné zdi se schody, zahrada a pozemky areálu.