popraviště - relikt kruhové šibenice

Městské popraviště bylo postaveno pravděpodobně ve druhé polovině 16. století, kdy město Ústí nad Labem získalo hrdelní právo. Větších oprav se dočkalo v roce 1680, kdy zde byly věšeni rebelující sedláci. Popraviště se rozkládá jihozápadně od jádra města na tzv soudním vrchu východně od výletní restaurace Větruše (dříve Ferdinandshöhe) na hraně náhorní plošiny nad řekou Bílinou. Torzo ústecké šibenice je umístěno u hrany náhorní plošiny. Jedná se o kruhovou stavbu ze smíšeného zdiva (čedič, znělec a cihly) o průměru zhruba 8 m a výšce 2,5 m nad terénem, přičemž v „interiéru“ klesá terén o cca 1 m. Zdivo je na severu, východě a jihu přerušeno většími otvory a jsou v něm kapsy po odstraněných trámech.