socha - oltář sv. Salvatora

Jednopohledová skulptura nečleněného obrysu tvaru pravidelného šestiúhelníku zasazeného jedním vrcholem do hranolovitého podstavce (1,1 x 0,6 m), jenž zároveň vytváří mensu oltáře. Na čelní stěně podstavce jsou v pásové kompozici mělké reliéfy s vegetabilní ornamentikou. Uprostřed vystupuje z hmoty podstavce čtvrcený erb v kartuši se zavíjeným ornamentem ukončené rytířskou korunou s 5 perlami. V polích erbu čtyři lvi. Ve spodní části podstavce pás s dochovaným textem s datováním 1713. Na římsu mensy dosedá nízká predela se dvěma mělkými křídly po stranách. Po celé šířce je opatřena latinským textem z versálek. Retabulum tvaru šestiúhelníku je bohatě členěno vysokými reliéfy s vegetabilní a antropomorfní ornamentikou. Ve střední části je vypouklým zdobeným rámem lemována nika s reliéfním poprsím sv. Salvátora Chrudimského v obrazovém rámu neseném dvěma anděli, další dva andělé přidržují v horní části korunu. Pod portrétem se nachází v drobnější kartuši P. Maria s dítětem. Zbývající plocha kamenné desky kolem niky je pokryta převážně složitým ornamentem. Ve vrcholu horní části je polopostava sv. Rosálie - korpus v pravé ruce, růžový věnec na hlavě, další dvě polopostavy zakomponované do velkých květů se nacházejí po stranách oltáře - vpravo sv. Roch s kloboukem a holí, vlevo sv. Šebestián, přivázaný ke kmeni stromu. Tedy zobrazení protimorových patronů. Zadní pohled odhaluje složení horní části oltáře ze 3 bloků.