hradiště Budeč

Areál tvoří archeologická lokalita výšinného opevněného hradiště Budeč, kostel sv. Petra a Pavla, starý a nový hřbitov s branami, márnice a pomník Karla Slavoje Amerlinga. Výšinné hradiště se rozkládá na ostrožně, ukončující dlouhé návrší, které se táhne od Brandýska k Zákolanům. Dochované opevnění sestává ze dvou hlavních obvodů. Vnitřním je oválná akropole v nejvyšším bodě terénu, valy akropole mají obvod přes 700 m. Na akropoli je situována orientovaná, zděná rotunda sv. Petra a Pavla, kterou obklopuje přilehlý hřbitov a jen o několik desítek metrů dál jsou v zemi vyznačeny základy někdejšího kostela Narození Panny Marie. Vnějším okrskem hradiště je zhruba trojúhelníkové předhradí, obklopující akropoli ze severní strany. Předmětem ochrany je archeologické naleziště bývalého slovanského hradiště Budeč s vyznačenými základy kostela Panny Marie, rotunda sv. Petra a Pavla, nový a starý hřbitov s ohradní zdi s branami a márnicí, náhrobek Karla Slavoje Amerlinga, zbytky domku hrobníka a k tomu náležející pozemky.