lázně Beethoven

Lázeňský komplex zahrnuje historické budovy teplických lázní, novostavby lázeňských provozů a protilehlou řadu historických měšťanských domů (s domovními znameními Zlaté slunce, Zelený kříž, Zlatý pelikán, Zlatá harfa, Zlatá studna), sloužících pro ubytování lázeňských hostí. První historickou budovou lázní je Pravřídlo, jehož empírová budova z let 1838-39 stojí na místě původních Městských lázní a vůbec první budovy teplických lázní. K Pravřídlu pak přiléhají další budovy Knížecích, Dámských a Pasířských lázní, na něž navazuje Zahradní dům - dnes hlavní vstup a recepce komplexu Beethoven. K němu kolmo přiléhá mnohem starší budova – tak zvaný Panský dům, jehož dnešní podoba pochází z roku 1825 a sloužil k ubytování osob z vysokých kruhů. Celek doplňuje kotelna, krytý dvůr a park.