vila

Areál vily čp. 21 v Oseku je umístěn severně od centra města v Tyršově ulici. Vila stojí uprostřed zhruba lichoběžníkového pozemku. Objekt tvoří několik navzájem propojených nestejných hmot. Dům má neuspořádaný, pocitově obdélný půdorys s rizality a věží o třech nadzemních podlažích. Stěny v přízemí jsou prolamovány převýšenými okenními otvory s půlkruhovým záklenkem. Okna v patře jsou umístěna osově a mají záklenek se stlačeným obloukem. Druhé nadzemní podlaží má otvory malé obdélné, v předsunutých rizalitech vždy tři větší s prostředním otvorem s půlkruhovým záklenkem, ostatní dva po stranách mají překlad přímý. Všechny otvory mají výtvarně pojaté šambrány a ostění. V oblasti korunní římsy je složitější reliéf soustavy gotizujících zubořezů. Fasáda je bílá, architektonické články jsou šedé. Střecha je plochá. Střešní štít směrem do ulice je ozdoben ženskou antikizující figurou. Součástí památkově chráněného areálu je kromě vlastní vily (1) i zdobné oplocení (2) vymezující pozemek a zahrada (3).