tvrziště zvané Starý dvůr

Starý dvůr v Bohosudově je umístěn západně od poutního místa kostela Panny Marie Bolestné, nedaleko nevyužívaného koupaliště. Areál tvrziště je pozůstatek opevněného středověkého sídla, k němuž přiléhají objekty poplužního dvora. Relikty vrcholně středověké tvrze Starý dvůr (německy Althof) sestávají ze středového kruhového útvaru, obklopeného kruhovým vodním příkopem, který je opatřený eskarpou a kontraskarpou (vyzděnými stěnami příkopu). Tvrz byla vystavěna v mírně svažitém terénu, přičemž na severní až západní straně se příkop zcela zahloubil do terénu, na straně jižní až východní byl zahlouben pouze mělce a ke kontraskarpě byl z vnější strany přisypán násep z jílových vrstev, které tvořily izolační vrstvu. Vzhledem k předpokládané modelaci terénu byla rovněž i centrální část tvrziště výrazně nasypána. Právě z tohoto důvodu nejspíše vznikl systém pasů uvnitř tvrziště, které nejenom ztužovaly celek, ale také tvořily „komory“ zasypávané zeminou současně se stavbou. Zřejmě jediný objekt tvrze tvořila snad věžová stavba nad dochovaným sklepem obdélného půdorysu v centrální části areálu. Hypoteticky lze vzhledem k analogiím předpokládat, že centrální část tvořil spíše vojenský a reprezentativní objekt, zatímco obytné části se nacházely v areálu přilehlého dvora. V roce 1883 bylo veškeré dochované nadzemní zdivo sneseno a sklepy tvrze částečně zasypány. Po roce 1945 bylo jihovýchodně od tvrze vybudováno koupaliště. Vodní příkop potom dlouhá léta sloužil pro předehřev vody pro toto koupaliště a na přelomu 70. a 80. let 20. století byla kamenná vyzdívka příkopu (eskarpa i kontraskarpa) doplněna předstupujícími betonovými opěrnými zdmi. Hospodářské budovy se nacházejí jihozápadně od tvrziště. První a druhá budova na sebe navazují a třetí hospodářská budova je postavena kolmo k nim a tvoří tak hranu pozemku a zároveň dvora. Budovy stojí na obdélném půdorysu a jsou kryté sedlovou střechou.