zámek - zámeček

Gotizující detaily. Kolem dvora jsou situovány přízemní hospodářské budovy. Na místě dnešního zámečku stávala středověká tvrz. V letech 1686-89 zde dal Kryštof Vratislav z Mitrovic podle plánů J. A. Canavalleho a štukatéra Spazia postavit jednopatrový barokní zámeček, V 19. století pak přibyly hospodářské budovy. Motolský zámeček, jak ho známe dnes, vznikl ve druhé polovině 19. století nákladem malostranských johanitů. Na přelomu 19. a 20. století objekt využívala 8. těžká dělostřelecká divize jako velitelství a kasárna, o něco později pak československý 101. dělostřelecký pluk. Zámek Motol je dnes veřejnosti nepřístupný. Sídlí zde Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a pražský inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce.