gymnázium

Rozlehlá tříkřídlá budova s přilehlou stavbou kaple (pozdější tělocvičny s aulou) a domem ředitele je situována jihozápadně od výpravní budovy železničního nádraží. Zděnou omítnutou dvoupatrovou stavbu tvoří jižní křídlo v linii Komenského ulice (sousedící se starší základní školou), východní křídlo při Resslově ulici a severovýchodní křídlo zakončené kolmou stavbou patrové kaple. Komplex tak vytváří členitý půdorys připomínající písmeno U s vnitřním obdélným nádvořím. Z věže vložené do nároží východního a severního křídla vybíhá mostek s komunikací v prvním patře, která propojuje budovu školy s vilou ředitele, situovanou v severovýchodním nároží parcely. Předmětem ochrany je budova gymnázia čp.779 s kaplí, vila ředitele čp.780, pilířové oplocení a příslušné pozemky.