sokolovna
Mladá Boleslav II
Palackého č.p. 223/8
lokální
tělocvična
tělocvična

anotace

Neorenesanční stavba z let 1903-1905 od stavitele J. Kulhavého umístěná v městském parku u výstaviště.

popis památkové hodnoty

Sokolovna, zachovaná z velké části v původním stavu, představuje z urbanistického i architektonického hlediska jednu z nejvýraznějších dominant města. Monumentálně pojatá stavba doplňuje soubor předních veřejných budov postavených v Mladé Boleslavi na přelomu 19. a počátku 20. století. Velký význam sokolovny spočívá ve vztahu k urbanistickému řešení centrálního městského parku, především s vazbou na protilehlou památkově chráněnou budovu divadla.

popis

Sokolovna je situována v urbanisticky exponované poloze při Palackého ulici v historickém jádru Mladé Boleslavi, v blízkosti významných dominant města (divadla, školních budov a nedaleké banky), se kterými spoluvytváří prostor centrálního městského parku. Sokolovna stojí na severozápadním okraji parku v nároží Palackého a Husovy ulice. Hlavní, severozápadní průčelí s architektonicky řešenou vstupní partií směřuje do Palackého ulice ke školní budově. Reprezentativní charakter sokolovny spoluvytváří také architektonické řešení před hlavním vstupem. Předmětem ochrany je: sokolovna s rampou, schodištěm, dvěma pylony a pozemek st.parc.č.993.

• Kód CZ 9744, Mladá Boleslav, město statutární, Mladá Boleslav, Mladá Boleslav, Středočeský kraj
  • Kód CZ 70286, Nové Město I, retrodíl čtvrtě, Mladá Boleslav, Mladá Boleslav, Středočeský kraj