radiostanice
Nymburk
vysílač
3 - poškození velkého rozsahu
rondokubismus
vysílač; radiotelegrafní stanice

anotace

Rondokubistický technický areál z let 1921-1923 od architekta Bohumíra Kozáka s dvojicí původních stožárů, vybudovaný na zakázku pro ministerstvo pošt a telegrafů.

dějiny

Areál radiotelegrafní stanice v Poděbradech byl vybudován v letech 1921–1924 jako prestižní zakázka Ministerstva pošt a telegrafů. Stanice umístěná v polích jihovýchodně od města sloužila především jako dlouhovlnný vysílač pro styk s cizinou, jehož parametry představovaly technologickou špičku své doby. Díky státnímu zájmu byl areál několikrát modernizován a doplňován o nové stavby i technologie. Původní funkci sloužil až do třetí čtvrtiny 20. století, kdy se s rozvojem radiového provozu přes družice staly zdejší technologie zastaralými a koncem století došlo k jejich demontáži. Od roku 1999 je v areálu sídlo golfového klubu a reprezentativní rondokubistický objekt bývalé radiostanice od arch. Bohumíra Kozáka slouží jako jeho administrativní a ubytovací zázemí.

popis památkové hodnoty

Mimořádně kvalitní a hodnotná architektura od známého pražského arch. Bohumíra Kozáka reprezentuje zejména jeho rané období rondokubismu počátku 20. let 20. století. Původní stavba byla realizována stavební firmou Ing. Karla Herzána, která se podílela vedle dalších stavebních kanceláří na realizaci nedaleké budovy hydroelektrárny na Labi (Antonín Engel). Vedle původního exteriéru (rozšířeného zjednodušenou přístavbou ve 40. letech 20. století) se zčásti dochoval bohatě dekorovaný interiér, vypovídající o vysoké uměleckořemeslné úrovni období první republiky. Budova státní vysílačky, vstupní dvě brány a severní a jižní stožár tvoří dominantu lázeňského města Poděbrad.

popis

Budova radiostanice ve stylu art deco včetně interiéru a vstupní brány; 2 stožáry (třetí menší demolován) se nachází na jihovýchodním okraji města v rozlehlém areálu, který je v současnosti využíván jako golfové hřiště. Rovněž tak i budova radiostanice je pronajímána golfovým klubem. Předmětem ochrany je budova bývalé radiostanice čp. 530, vstupní zděná brána, dva stožáry na přenos krátkých radiových vln a pozemky parc. č. st. 4694 (část), 4695.

• Kód CZ 12407, Poděbrady, město, Poděbrady, Nymburk, Středočeský kraj
  • Kód CZ 12410, Kostelní Předměstí, městská čtvrť, Poděbrady, Nymburk, Středočeský kraj