skalní reliéfy mistra Jana Husa, Jana Žižky z Trocnova a Prokopa Holého

Na severním úpatí kopce Velký Chlum, vzdáleného přibližně 2 kilometry severně od obce Bořitov, se nachází nad turistickou cestou pískovcový skalní masiv, do něhož je vytesána kompozice tří postav v nadživotní velikosti. Pohledově vlevo nahoře stojí postava Mistra Jana Husa. Socha muže hledícího vpřed s levou rukou položenou na hrudi a pravou rukou opírající se o knihu (Bibli) s kalichem. Hus je oděn v dlouhý splývavý šat. Vpravo od něj stojí Jan Žižka. Husitský vojevůdce je znázorněn obvyklým způsobem, jako muž s čapkou a páskou přes levé oko. Pravou rukou drží palcát, levou se opírá o štít s kalichem. Vlevo dole vyrůstá z kamene polopostava Prokopa Holého. Ten je ztvárněn jako starý muž s helmicí, opírající se oběma rukama o řemdich, a se štítem po levici. Robustní skulptury jsou pojaty staticky jednoduchým způsobem bez pevnějšího propojení.