sportovní loděnice

Objekt veslařského klubu s loděnicí je situován v rámci sportovního areálu na pravém břehu řeky Svratky. Jedná se o samostatně stojícítrojpodlažní nepodsklepenou hrázděnou stavbu obdélného půdorysu s osmibokou věžicí přiléhající k severovýchodnímu nároží. Jihozápadní část budovy sloužící jako menší skladový prostor je pouze přízemní, severozápadní část je přízemní s polopatrem. Budova je kryta převážně sedlovými střechami, menší přízemní sklad má střechu pultovou. Konstrukce je hrázděná s výplněmi z cihelného zdiva na podezdívce z plných cihel. Hlavní průčelí je orientováno na východ směrem k řece. Předstupuje mu diagonálně nasazené otevřené dřevěné schodiště, po němž se vstupuje na pavlač. V přízemí se hlavní průčelí otevírá třemi vstupy s dvoukřídlými dveřmi, v patře je prolomeno dvěma okenními osami a vstupem umístěným v levé, mírně ustupující části průčelí. Pravá část průčelí je při vstupu diagonálně zkosená a na nároží akcentována věží, jež se otevírá ve třech okenních osách. V podkrovním polopatře je pravá část se zkoseným nárožím tvořená ze dřeva, patro je mírně vysazené a nesené dřevěnými zdobenými krakorci. Otevřeno je trojdílným oknem v trojúhelném vikýři s vyřezávanými prvky. Věž je v této úrovni otevřena okny do pěti stran. V levé části průčelí na vysazené polopatro navazuje sedlová střecha, která je z jihu ukončena štítem. Jižní průčelí je v pravé přízemní části otevřeno čtyřmi vstupy s dvoukřídlými dveřmi. Střední třípodlažní mírně předstupující část je v každém patře otevřena jednou okenní osou (v přízemí je okno dvoudílné v prvním a druhém patře jsou okna čtyřdílná). Přízemí a patro dělí kordonová římsa se zvýrazněnými prvky hrázdění. Třetí patro představuje střešní štít, který je do úrovně parapetu hrázděný. Horní část štítu je dřevěná, zdobená jednoduchými vyřezávanými prvky. Ve vrcholu štítu je umístěn prořezávaný tympanon se dvěma rozetami s rostlinnými motivy. Pravá část průčelí je dvoupodlažní, v přízemí hladká, v patře prolomena v jedné okenní ose. Členěna je kordonovou římsou. Vyřezávaný tympanon s rostlinným ornamentem vyplňuje rovněž západní štít. Rostlinné ornamenty jsou využity také na vyřezávaných výplních pod okny 2NP a nad okny 3NP západní stěny. Jednoduše zdobeny jsou rovněž pásky podpírající vaznice střechy a konzoly pod střechou věžičky podpírající krokve s ozdobným záhlavím. Severní průčelí je v přízemí prolomeno jedním, v prvním patře třemi dvoudílnými okny. 3. NP je tvořeno polopatrem mírně vysazeným na krakorcích, v jehož ose je dřevěný trojúhelný vikýř se čtyřdílným oknem. Vikýř a krakorce polopatra jsou opatřeny tesanými ozdobnými prvky. V pravé, nižší části, kde je situována dílna, tvoří průčelí přízemí a polopatro. Přízemí se otevírá dvěma vstupy, polopatro mírně vysazené na krakorcích je hladké. Všechna okna jsou jednoduchá dřevěná s jednoduchým zasklením. V přízemí budovy se nacházejí rozsáhlé skladové prostory určené k ukládání lodí. Sklady jsou rozdělené na dvě části. Větší sklad je situován ve východní části budovy, menší přízemní sklad v jihozápadní části je rozdělený příčkou. Ze severní strany k němu přiléhá dílna, která je dále členěna na menší prostory. Ve 2. NP se v jižní části nachází rozlehlá klubovna a menší kabinet, do nichž se vstupuje z chodby za hlavním vchodem. V severní části je soustředěno zázemí pro sportovce – šatny, umývárny a WC, umyvadla a klozetové mísy jsou porcelánové. Velmi podobně je řešen prostor podkrovního patra. Nad klubovnou se nachází velký pokoj a severní část je využita jako zázemí se šatnami a umývárnou. Jednotlivá podlaží objektu jsou propojena točitým schodištěm ve věži. Přímé osmistupňové schodiště v 2. NP vyrovnává výškový rozdíl mezi chodbou a sanitární částí. Členění interiérů odpovídá původní dispozici kombinující sportovní zázemí a společenský prostor. Podlahy tvoří prkenná podlaha s červeným nátěrem nebo betonová mazanina s cementovým potěrem. Interiéry jsou omítnuty vápennou omítkou. Budova je postavena z hrázděného režného zdiva. Dřevěné části stavby obsahují zejména na štítu a vikýřích řadu drobných truhlářských a tesařských ozdobných prvků. Sedlové střechy jsou kryty pálenými taškami – bobrovkami. Pultovou část střech pokrývají asfaltové pásy.