vodní mlýn

Jednopatrová budova obdélného půdorysu o rozměrech cca 9,5 x 22,5 m, převážně roubená, na stranu k náhonu vyzděná z pískovcových kvádrů, se sedlovou střechou na bedněné nástavbě, krytou eternitovými šablonami. V interiéru v obytné části omítané stěny i stropy, v přízemí betonové podlahy, v patře prkenné, prostor schodiště vyzděn z cihel, valeně zaklenut, schodiště je dřevěné, žebříkové. Ostatní prostory – sklad – mají trámový strop s dřevěným průvlakem na ocelových sloupech, v patře na dřevěných, podlaha přízemí betonová, v patře prkenná. V prostoru skladu vyzděna zeď až do výše patra, na ní pamětní deska s letopočtem 1840. Krov vaznicový, se stojatou stolicí doplněnou vzpěradlem. Na straně k náhonu je patrné, že spodní část (přízemí) je roubená pečlivěji z vysokých trámů či dokonce z trhanic, výše již z menších profilů, ve sparách doplňovaných latěmi, jakoby se již počítalo s omítkou, jejíž zbytky na rákosu jsou tu patrné. O nejméně dvou stavebních etapách svědčí i zbytky zrušených okének v úrovni přízemí na straně k náhonu. Kamenné zdivo je od spodních trámů roubení odděleno profilovaným pískovcovým prahem. Směrem do náhonu je z režných cihel vyzděn novější přístavek, kde bylo umístěno zařízení k pohonu vodního kola, zastřešení pultové, krytina eternitová. Štítové průčelí je dvojosé, vpravo se širší světnicí, ve svisle bedněném lištovaném štítu s obloučkovým spodním okrajem je v ose jediné vysoké okno. Štítová stěna ani dvorní průčelí nenesou zbytky omítek. Nádvorní, tedy vstupní fasáda má v obytné části okna shodná s průčelím, tedy dvojkřídlá, čtyřtabulková v dřevěné profilované šambráně s parapetní římsou. Vstup v 2. ose v pravoúhlé dřevěné zárubni – dveře jednokřídlé, rámové, stromečkově bedněné. V části skladu jsou dvě okenní osy s obdobnými šambránami oken v různém stupni dochování. Bedněná nástavba je prolomena menšími obdélnými okénky. K zadní stěně přizděn přízemní sklad, sloužící snad k umístění elektrických agregátů, se zaklenutím do traverz.