hospodářský dvůr

Hospodářský dvůr postavený mimo obec na mírném návrší. Půdorys vepsán do kruhu o průměru cca 150 metrů. Jednotlivé budovy segmentového půdorysu byly původně rozvrženy podle 105 a 120 respektive 30 ti stupňových kruhových výsečí. Západní stranu dvora uzavírají chlévy pro hovězí dobytek, sevřené mezi obytné části. Východní stranu uzavírá stodola o čtyřech průjezdných mlatech. Na jihu stojí sýpka, která svojí polohou a půdorysem nerespektuje kruhový obrys. K západnímu štítu sýpky přiléhá novodobá hospodářská budova. Mezi nimi a obytným domem na jihozápadě a mezi stodolou a druhým domem na severu jsou vjezdové brány. Uprostřed dvora stojí otevřená kolna, podélnou osou natočená k jihozápadní bráně. Mezi stodolou a sýpkou je při ohradní zdi další malá kolna a chlívky pro vepře. Západně ode dvora, ve vzdálenosti 110 m od středu chlévů, stojí ovčín. Rovnoběžně s ním, symetricky vázaná na jeho příčnou osu stojí po jeho jižním boku další budova chlévů. Mezi vlastním dvorem a ovčínem je dochován původní domek ovčáka , sklepy příslušné k ovčínu a při chlévech pro hovězí dobytek zbytek zaniklé řezárny se žentourem. Předmětem ochrany je budova chlévů s dvojicí obytných domů, stodola, sýpka, úseky ohradních zdí s pilířovou branou, propojující budovy, zbytek žentouru, ovčín a chlévy u ovčína a pozemky vymezeného areálu.