usedlost

Na severovýchodě areálu se nachází obytný dům a na něj napojená sýpka. Dům čp. 3 je jednopatrový zděný a omítnutý objekt obdélného půdorysu. Severozápadní (přední štítové) průčelí je dvouosé, všechny osy vyplňují stejná dvoukřídlá okna, umístěná ve špaletě. Jsou zhruba čtvercového tvaru, křídla rozděluje velmi tenká vodorovná příčle na poloviny. Po stranách a nahoře lemuje okenní otvory šambrána s profilovaným vnějším okrajem, pod okny je profilovaná parapetní římsa, spočívající na dvou konzolkách. Obě podlaží odděluje průběžná profilovaná římsa. První patro završuje profilovaná hlavní římsa, přecházející i na jihozápadní fasádu. Nad římsou se zvedá lichoběžníkový štít s plastickým orámováním. V horní části štítu jsou dvě obdélná nečleněná okna ve špaletě, umístěná vedle sebe. Okna mají šambránu s profilovaným vnějším okrajem. Jihozápadní průčelí je pětiosé. Ve střední ose se nachází vstup. Přístupný je dvojím způsobem: po předložené zděné rampě, vedoucí od západního nároží domu na terasu před vstupem a nebo po kolmo situovaném jednoramenném přímém schodišti s kamennými stupni. Schodiště, směřující přímo před vstup, lemuje po obou stranách parapetní zeď. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. V plné dolní části křídel je ozdobná obdélná, na výšku orientovaná výplň, střední a horní část je zasklená poloprůhledným sklem. Spoj křídel kryje sloupek s patkou, kanelovaným dříkem a volutovitou hlavicí. Profilovaný poutec odděluje nadsvětlík s dvěma zasklenými obdélnými, na šířku orientovanými poli vedle sebe. Vstup lemuje šambrána s profilovaným vnějším okrajem. Ve všech osách patra a v osách první a druhé zleva přízemí jsou stejná okna jako na severozápadě – včetně orámování. V osách čtvrté a páté zleva v přízemí jsou menší obdélná okna v šambráně s profilovaným vnějším okrajem. Úroveň obou podlaží odděluje profilovaná mezipatrová římsa. Jihovýchodní stranu domu zakrývá přistavěná budova sýpky, napojující se na dům v tupém úhlu. Severovýchodní fasáda domu s hrubou omítkou má v úrovni prvního patra drobný okenní otvor, umístěný vlevo od středu stěny. Průčelí zakončuje fabionová římsa. Dům má sedlovou střechu s polovalbou na severozápadě, krytinou jsou tašky. Na dům čp. 3 se na jihovýchodě v tupém úhlu napojuje sýpka. Jde o zděný omítnutý patrový objekt, postavený na lichoběžníkovém půdorysu. Zasazený je do terénu. Sýpka je o něco širší než obytný dům, takže na jihozápadě oproti domu předstupuje. Čtyřosé jihozápadní průčelí chrání v dolní části sokl. V ose první zleva je ve stěně vyhloubena široká nika, zakončená obloukem. V zadní stěně niky se nachází menší obdélné, na šířku orientované okno, zabezpečené vnější mříží. Podobné okno je i v ose druhé zleva. Vlevo pod ním je v dolní části stěny nad soklem další nika. Tato je však mělká, má obdélný, na šířku orientovaný tvar, nahoře se zvedá do mírného segmentového oblouku. V ose třetí zleva je situován vstup do přízemí. Jednokřídlé dveře ze svisle kladených prken lemuje kamenné ostění. Nad dveřmi je obloukovitý nadsvětlík bez výplně, chráněný železnou vodorovnou příčlí. V krajní pravé ose přízemí je obdobné okno jako v ose druhé zleva. Ke stěně přízemí je připevněna treláž na popínavé rostliny. Zhruba v polovině výšky mezi otvory v přízemí a patře jsou v osách druhé, třetí a čtvrté zleva velmi drobné obdélné větrací otvory. V prvním patře jsou v osách první, druhé a třetí zprava obdobná okna jako v přízemí v ose druhé zleva. Jejich výplně jsou nedělené, umístěné v hluboké špaletě. V ose první zleva je široké, na šířku orientované okno, nahoře zakončené do oblouku. Výplň v hluboké špaletě rozdělují dvě svislé příčle. Stěnu zakončuje fabionová římsa. Vstup do patra zajišťuje vnější schodiště u severozápadní strany sýpky. V jihovýchodním průčelí jsou tři obdélné okenní otvory, zabezpečené vnější mříží. V přízemí je jeden na levé straně stěny, v patře dva – jeden vlevo a druhý vpravo od středu. Mezi podlažími jsou opět dva drobné větrací otvory - jako na jihozápadě. Stěna vrcholí lichoběžníkovým štítem, v němž jsou prolomena dvě obdélná okna vedle sebe. Sýpka má sedlovou střechu s polovalbou na jihovýchodě, krytinou jsou bobrovky. V jihozápadní straně střechy jsou pravidelně rozmístěná volská oka ve dvou řadách nad sebou – dole čtyři, nahoře tři. Ve východní části areálu usedlosti je situována hospodářská budova. Jde o zděný omítnutý objekt, který má obdélný půdorys na severozápadní straně rozšířený o předsunutý úsek, nacházející se v pravé a střední části průčelí. Zde jsou dva široké vjezdové otvory se zaoblenými horními rohy, umístěné dosti blízko vedle sebe. V otvorech jsou jednoduchá prkenná vrata. V ustupující části je vpravo obdélné, na šířku orientované dvoukřídlé okno v hluboké špaletě, vlevo dveře. V severovýchodní stěně jsou jediné otvory v trojúhelném štítu. Jde o dva větrací otvory vedle sebe, mající tvar protáhlého latinského kříže. V levé části dolní partie stěny je připojena ohradní zeď areálu, která se sem zalamuje. Je omítnutá, korunu zdiva má krytou taškami. Také na protější jihozápadní straně hospodářské budovy jsou otvory pouze ve štítu – opět dva, avšak zde tvaru půlkruhového oblouku. Budova má sedlovou střechu, protaženou nad rozšířenou část. Krytinou jsou bobrovky. V severozápadní straně střechy se nacházejí tři volská oka – dvě nad rozšířenou částí a jedno nad ustupující. Na jihozápadě doplňuje hospodářské zázemí usedlosti zděná omítnutá stodola, postavená na obdélném půdorysu. Ve středu jejího severovýchodního průčelí je umístěn široký obdélný vjezdový otvor. V úsecích stěny po obou jeho stranách se nacházejí vždy dva štěrbinové větrací otvory lemované šambránou. Průčelí zakončuje hlavní římsa. Protější jihozápadní fasáda je provedena stejně, vjezdový otvor zde uzavírají dvoukřídlá vrata ze svisle kladených prken. Také severozápadní a jihovýchodní fasáda jsou stejné. V dolní části jsou opět dva štěrbinové větrací otvory v šambráně, nahoře se zvedá trojúhelný štít. Ten je prolomen čtyřmi dalšími větracími otvory – zde kruhovými. Dva větší, umístěné daleko od sebe, jsou zhruba v polovině výšky štítu, dva menší, umístěné blízko sebe jsou v horní části. Stodola má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. Ve střeše jsou na každé straně pravidelně rozmístěná čtyři volská oka.