usedlost

Areál usedlosti čp. 7 v Záhoří se nachází zhruba v centru obce na dohled od místní kapličky. Dvůr se skládá z obytného domu v popředí a příčně orientované stodoly v zadní části. Od průběžné komunikace je areál chráněn novodobým plotem s brankou. Dům čp. 7 je obdélného půdorysu, patrový, se sedlovou střechou orientovanou štítovou stranou do ulice. Přízemí je zděné bíle omítané, patro je hrázděné s bíle omítanou vymazávkou a dřevěnými prvky s hnědou povrchovou úpravou. Štít je jednou vodorovně dělený v horní třetině, v obou částech je svisle bedněný. Obsahuje dvě na výšku obdélná okna s výplní osazenou u vnitřní hrany špalety. Uliční průčelí je dvouosé. Krytinu sedlové střechy tvoří štípaný dřevěný šindel. Střešní roviny jsou doplněny po stranách trojicí volských ok. V patře na západní části vybíhá pavlač nesená zdobnými trámovými konzolami s ozdobnými sloupky. Pavlač je krytá přesahem sedlové střechy. Vnější stěny jsou prolamovány pravoúhlými okenními a dveřními otvory s novodobou výplní osazenou na hraně vnitřní špalety. Okenní výplně jsou dělené na čtyři okenní tabule. Původně průjezdní stodola je umístěna severně od obytného domu a je orientována okapní stranou vůči ulici. Předmětný objekt je součástí dvojité stavby, kdy stodoly sousední usedlosti na sebe těsně přiléhají a tvoří tak přirozenou hranici dvora. Objekt je výrazně obdélného půdorysu se sedlovou střechou s novodobou krytinou z asfaltového šindele. Vnější stěny jsou omítané s bílou povrchovou úpravou. Z dvorní strany je stěna prolomena širokými dveřními otvory, které jsou opatřeny novodobou výplní. Nad druhým vstupním otvorem z leva je prolomen segmentový prosklený světlík, z něhož lze odhadnout rozměry původního průjezdního otvoru. Střešní rovina je prolomena sérií střešních výklopných oken. Zadní průčelí obsahuje zaslepený vjezd naproti jednomu z novodobě upravených vstupů.