pivovar

Areál pivovaru se nachází severovýchodně od Mírového (hlavního) náměstí, pod návrším, na němž stojí bílinský zámek. Dva z památkově chráněných objektů pivovaru – domy čp. 1 a čp. 228 - uzavírají dvůr (na východě zčásti nezastavěný). Oba se skládají z částí s obdélnými půdorysy, několikrát se zalamujících. Dům čp. 228 (objekt I.) tvoří jihozápadní a jižní úsek zástavby kolem dvora. Jde o průmyslový zděný a omítaný objekt, tvořený dvěma úseky. V prvním se nachází trakt varny, chladírna, spilka a hvozd s hlavním schodištěm, druhou část tvoří trakt sladovny. K jihovýchodnímu průčelí je připojená kotelna s komínem, která je samostatnou položkou areálu pivovaru. Protějšek domu čp. 228 tvoří dům čp. 1 (objekt III.). Jde o zděnou a omítanou obytnou budovu s hospodářským traktem, která na severozápadě navazuje na dům čp. 228. Uliční průčelí má architektonické řešení, zatímco dvorní strana je prostá. Jak již bylo uvedeno, u domu čp. 228 stojí kotelna s komínem. Je to zděná omítnutá budova, jejíž hlavní průčelí člení kromě jednotlivých otvorů také lizénové rámy a podokenní římsy. Původně měla sedlovou střechu, která dnes – spolu s krovem – neexistuje. Vedle kotelny je situován vysoký komín. Jihozápadně od domu čp. 228 stojí dům čp. 2 (objekt II.). Vysoká zděná budova obdélného půdorysu byla původně využívaná jako kancelářské a bytové prostory pivovaru. Hlavní průčelí člení lizény a zdobný zubovitý pás pod mezipatrovou římsou, u otvorů jsou zčásti zachovány šambrány. Na jihovýchodě se napojuje provozní objekt, který byl rovněž kulturní památkou, avšak od poloviny roku 2009 již památkově chráněný není.