usedlost

Dnešní areál čp. 9 je torzem původní rozsáhlé usedlosti. Skládá se z vlastního obytného domu, ohradní zdi a vznosné brány zakončené sochou. Celá usedlost je umístěna ve východní části obce při hlavní východo-západní komunikaci protínající obec. Obytný dům je patrový obdélného půdorysu (s menším křídlem vybíhajícím západním směrem) se sedlovou střechou s krytinou z režných bobrovek orientovaný štítovou stranou do ulice, od které je oddělen předzahrádkou s nízkým plotem. Plot tvoří nízká omítaná podezdívka se sloupky zakončené kamennými hlavicemi s koulemi. Mezi sloupky jsou celkem tři pole plaňkového plotu směrem do ulice a dvě pole po stranách. Obytný dům má z lomového zdiva zděné přízemí, které je bez omítky. Patro je hrázděné s bíle upravenou pohledovou vymazávkou a dřevěnými prvky v tmavě hnědém provedení. Štít do ulice je převýšený svisle bedněný, v horní třetině bedněný šikmo. Ve štítu je jedno po dvou sdružené okno. Uliční průčelí je v přízemí a patře tříosé. Bobrovkou krytá střecha je doplněna volskými oky. V patře je směrem do dvora připojena pavlač přístupná jednoramenným dřevěným schodištěm. Brána s ohradní zdí vymezují areál usedlosti od komunikace. Ohradní zeď je z lomového kamene zhruba 1, 5 m vysoká, zakončena je keramickou taškou. Brána je velmi zdobná po stranách rámovaná pilastry se stylizovaným erbem s čabrakou, s profilovanými římsami a kladím. Rovná pultová střecha je tvořena kamennými deskami a je vyspádována směrem do dvora. V ose je zakončena malým podstavcem se sochou Socha má v přední části dataci 1807. Znázorňuje starce v církevním rouchu s plnovousem a papežskou tiárou. V levé ruce drží hrozen vína, kterému pravou žehná.