usedlost

Objekt čp. 16 se nachází ve Štrbicích v místní části obce Světec. Jádro obce je obdélná náves s pomníkem obětem světových válek. Hlavní komunikace prochází skrze náves. Usedlost se nachází v centrální části obce, jihozápadně od návsi. Areál je tvořen obytným patrovým domem se sedlovou střechou. Dům je štítově orientován ke komunikaci. V severozápadní části areálu se nachází zděná, neomítnutá stodola se sedlovou střechou. V jižní části areálu stojí zděný obdélný chlév s pultovou střechou. Obytný dům je dvoupodlažní stavba se zděným přízemím a hrázděným patrem s polovalbovou střechou s hřebenem orientovaným štítem k ulici. Bíle omítané plochy kontrastují s dřevěnými prvky s tmavě hnědou povrchovou úpravou. Stodola je umístěna severozápadně od domu, je k němu orientovaná hřebenem kolmo. Stojí na obdélném půdorysu se sedlovou střechou. Jihovýchodní hranici pozemku, tvoří pultově zastřešený chlívek.