usedlost

Areál usedlosti pochází z první čtvrtiny 19. století, kdy je již zachycen na mapě císařského otisku stabilního katastru ve stávající půdorysné stopě. Je situován na urbanisticky cenném místě, na severozápadní straně návsi. Zemědělskou usedlost tvoří obytný dům, chlívek, stodola, brána a výměnek. Patrový hrázděný obytný dům obdélného půdorysu situovaný v západní části usedlosti je svým štítovým průčelím podélně orientován k návsi. Na severu navazuje na jednoprostorový chlívek pod pultovou střechou. Kolmo k němu přiléhá hospodářská budova vyzděná z cihel, která uzavírá severní stranu obdélného zemědělského dvora. Stodola je půdorysně orientovaná ve směru Z – V. Mezi stodolu a výměnek je vložena jednoduchá zděná brána z lomového kamene s půlkruhově zaklenutým širokým vjezdem. Na severovýchodě je hospodářský dvůr uzavírán patrovým hrázděným výměnkem obdélného půdorysu. Svou delší osou je orientován sever – jih. Ostatní plocha dvora není na východní straně ohraničena.