usedlost

Objekt č. p. 2 se nachází ve Štrbicích v místní části obce Světec, která je samostatnou obcí v teplickém okrese. Usedlost stojí v jižní části návsi v mírně svažitém terénu. Areál je tvořen obytným patrovým domem s hrázděným patrem a se sedlovou střechou umístěným na severovýchodní hranici. Dům je složen ze dvou propojených na sebe východní štítovou částí navazujících dílů. Opticky obdélný pozemek usedlosti je zakončen na jihovýchodní hranici stodolou na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s hřebenem orientovaným zhruba severojižním směrem. Vstup na pozemek je veden novodobým vjezdem a brankou, které se skládají z pilířů z KB Bloků a z dřevěných výplní. Fasáda je světle krémová, dřevěné hrázděné prvky jsou s hnědou povrchovou úpravou. Stodola je bez omítky, zřetelné je smíšené zdivo. Krytina střech je z režných bobrovek.