studna

Studna je umístěna na návsi obce Zubrnice a tvoří její přirozenou dominantu. Studniční těleso je prezentováno jen svou nadzemní částí se čtyřbokou kamennou konstrukcí s okosenými hranami zakončenou kamennými deskami s přesahem v podobě průběžné profilované římsy. Na vnější straně je v jedné z kamenných desek latinský nápis v kruhu s letopočtem Těleso studny je obestavěno osmibokou zděnou konstrukcí s dřevěnou střechou a dřevěným plotem. Omítaná zděná partie je částečně zapuštěna do mírně svažujícího se terénu, v horní části jsou prezentovány podélně umístěné kamenné kvádry. Jednotlivá nároží slouží k ukotvení vzpěr a jsou zdůrazněna neomítaným kamenným prvkem. Vyšší jehlancová střecha, krytá šindelem, je nesena 8 dřevěnými sloupy, zpevněnými oboustrannými vzpěrami. Plochy mezi sloupy, vzpěrami a podstřešní římsou jsou obedněny a tesařsky upraveny do půloblouku. Vzpěry jsou v dolní části rozšířené. Nahoře přechází v průběžnou profilovanou dřevěnou římsu s výrazným oblounem a výžlabkem. Konstrukce krovu je volná bez podbití. Povrchová úprava dřevěných prvků je provedena v tmavě hnědém odstínu. Obdobně jsou barevně řešeny i štípané šindele na střeše. Střecha je zakončena čtyřhrannou lucernou s malou cibulovou bání, z níž se tyčí další cibule s korouhvičkou.