usedlost

Objekt čp. 4 se nachází ve Štrbicích v místní části obce Světec, která je samostatnou obcí v Teplickém okrese. Jádro obce tvoří obdélná náves s pomníkem obětem světových válek, kudy prochází hlavní komunikace. Usedlost se nachází jižně od návsi. Areál je tvořen obytným patrovým zděným obytným objektem s polovalbovou střechou. Objekt je štítovou stranou orientován ke komunikaci. V jižní části usedlosti se nachází zděná budova obdélného půdorysu. Jedná se o bývalou kovárnu. Součástí areálu je stodola umístěná na východním okraji areálu, která je obdélného půdorysu se sedlovou střechou. V jihovýchodní části areálu stojí sušárna ovoce. Vstup na usedlost je umožněn skrze zděnou segmentově klenutou bránou navazující na obytný dům. Dům i brána jsou bíle omítané. Střechy jsou kryté červenou taškovou krytinou s volskými oky.