usedlost

Zemědělská usedlost čp. 1 je situována na jižním okraji střední části obce. Obytný dům čp. 1 se nachází v severozápadní části areálu, ke komunikaci se obrací štítovým průčelím. Jde o patrovou budovu chlévního typu - s bosovanými nárožími a kombinovanou polovalbovou a sedlovou střechou s volskými oky. Postavená je na obdélném půdorysu, rozšířeném v levé části jihovýchodního průčelí. Chlévní část je v patře hrázděná s pavlačemi, jinak je dům zděný. Postaven byl na konci 18. století. Proti domu čp. 1 stojí na jihovýchodní straně areálu dva objekty hospodářských účelů. Hospodářský objekt směřuje štítem ke komunikaci. Patrové masivní hospodářské stavení se sedlovou střechou s volskými oky, stojící na obdélném půdorysu, pochází z 1. poloviny 19. století a je v podélném průčelí opatřeno dvěma vstupy a širokým vjezdem. Jihozápadně od něj je umístěn sklep. Drobná cihlová a omítaná stavbička s rovnou střechou, zaujímající obdélný půdorys a přímo navazující na nerovnosti terénu, kryje schody do podzemního sklepení. Hospodářské zázemí doplňuje stodola, situovaná na severovýchodní straně areálu. Přízemní budova, stojící na obdélném půdorysu a mající sedlovou střechu, pochází z roku 1817 - jak prozrazuje ozdobná destička s datací ve fasádě. V podélném průčelí má situován široký vjezd. Jihozápadní strana areálu je ohraničena ohradní zdí z lomového kamene s korunou zdiva krytou cihlami. Na jihovýchodě je nad ohradní zdí dřevěný plot. Ohradní zeď je přerušená masivní zděnou a omítanou bránou, uzavřenou stlačeným obloukem. Korunu zdiva má krytou cihlami. V bráně je vjezd s dvoukřídlými dřevěnými vraty. Obytné a hospodářské objekty doplňuje výklenková kaple s trojúhelným štítem, situovaná při vnitřní straně ohradní zdi. Kaple, pocházející z roku 1814, obsahuje niku, uzavřenou kýlovým obloukem lemovaným štukovou výzdobou. Zdobné jsou i části po stranách niky.