usedlost

Areál č. p. 5 se nachází ve Štrbicích v místní části obce Světec, která je samostatnou obcí v Teplickém okrese. Jádrem obce je obdélná náves s pomníkem obětem světových válek. Hlavní komunikace prochází skrze náves. Usedlost se nachází v centrální části obce, jižně až jihovýchodně od návsi. Areál je tvořený obytným patrovým domem. V jihozápadní části areálu se nachází zděná stodola se sedlovou střechou. K obytnému domu usedlosti přiléhá zděný chlév se sedlovou střechou. Celý areál je obehnán kamennou omítnutou zdí, která je na mnohých místech opadaná. Nachází se zde obdélný zděný vjezd, který je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými vraty. Jihozápadně od brány je do ohradní zdi vložena výklenková kaplička s jednokřídlou mříží.