usedlost

Dům čp. 9 je zděný omítnutý patrový objekt obdélného půdorysu, zasazený do terénu. Tvoří ho dvě části. Na přední část se v ose napojuje vyšší zadní část, která je na jihovýchodě s přední částí v líci, na severozápadě je však širší (původní evidenční list památky uvádí, že patro přední části je hrázděné, toto tvrzení nebylo ověřeno). K severozápadnímu průčelí přední části domu je připojena přízemní přístavba, k severovýchodní straně zadní části domu přístavba patrová. Jihozápadní (štítová) fasáda je dvouosá. V přízemí jsou okna nedělená, v patře dvoukřídlá – zde je okenní otvor širší než v přízemí. Výplně jsou novodobé, tak jako na celém objektu. Průčelí vrcholí trojúhelným štítem, který je svisle bedněný, se spoji krytými lištami. V horní části je bednění oproti zbytku štítu vystupující, prkna jsou dole tvarována do lichoběžníkového zubu. Středy těchto zubů lícují s lištami dolní části. Uprostřed štítu jsou dvě okna vedle sebe, lemovaná dřevěnou šambránou. V horní části štítu se nacházejí dva kosočtvercové větrací otvory. Součástí jihozápadní strany domu je i stěna připojené přízemní přístavby, v níž je stejné okno jako v přízemí vlastního domu. Na střeše přístavby je terasa s novodobým kovovým zábradlím. Jihovýchodní fasádu domu tvoří dvě části, výškově odlišené. Přední část domu je v přízemí čtyřosá, v patře pětiosá. V přízemí jsou v osách první a druhé zleva obdobná okna jako na jihozápadě, v ose čtvrté zleva je okno menší. V ose třetí zleva jsou novodobé dvoukřídlé dveře. V prvním patře jsou v osách první a druhé zleva obdobná okna jako na jihozápadní straně. Nad dveřmi jsou dva drobné okenní otvory, vyplněné skleněnými cihlami. Ty tvoří výplň i okna v ose páté zleva, které je umístěné oproti ose přízemí více vpravo. Zadní část domu je čtyřosá. V přízemí je v ose třetí zleva vstup s novodobými dvoukřídlými dveřmi a nízkým obdélným nadsvětlíkem, odděleným zděnou příčkou. Ve zbývajícím osách jsou obdélná okna, orientovaná na šířku – každé jiného rozměru. Okno v ose první zleva je umístěno níže, než druhá dvě. Ve všech osách prvního patra jsou stejná dvoukřídlá okna. K zadní části domu přiléhá patrová přístavba. V její jihovýchodní stěně jsou v přízemí široké dvoukřídlé dveře, v patře je místo většiny zdi souvislé zasklení. To je i v levé a střední části severovýchodní fasády přístavby. Vpravo zeď v horní části chybí, je zde pouze zastřešení pultovou střechou přístavby (prostor je přístupný po žebříkovém schodišti) a kovové sloupky, podpírající střechu. Dole je mezi nimi novodobé zábradlí. Severovýchodní průčelí vlastního domu zakončuje zděný trojúhelný štít, v němž jsou dvě nedělená okna. Severozápadní stranu domu tvoří zleva přístavba, vlastní dům a další přístavek. Přístavba má úroveň patra volnou – s kovovými sloupky a zábradlím, v přízemí je u napojení na vlastní dům okno, vyplněné skleněnými cihlami. V obou částech vlastního domu jsou okenní otvory různých velikostí. Přístavba k přední části domu má na střeše terasu s novodobým zábradlím, přístupnou přiloženým schodištěm. Obě části domu mají sedlovou střechu, krytou drážkovými taškami. V přední části je střecha na jihovýchodě protažená, takže kryje zápraží. V zadní části domu jsou na obou stranách střechy rozmístěna střešní okna. Proti obytnému domu stojí sýpka. Jde o patrový objekt postavený na obdélném půdorysu. Přízemí je zděné, patro hrázděné. V přízemí jihozápadní fasády je plná zeď, pokračující mimo sýpku severozápadním směrem – zároveň plní funkci ohradní zdi. V hrázděném patře sýpky jsou dva obdélné okenní otvory, lemované trámy. Součástí průčelí je i pavlač, která se nachází na levé straně patra. Nad patrem i pavlačí se zvedá trojúhelný štít, tvořený svisle kladenými prkny. Nad polovinou výšky štítu jsou v prknech vyřezány dva kosočtvercové větrací otvory. V horní části štítu je bednění oproti zbytku vystupující, prkna jsou dole tvarována do lichoběžníkového zubu. Spoje prken kryjí lišty. Na severozápadní straně je přízemí sýpky volné (prostor plnil funkci kolny). V hrázděném patře je v pravé části okno, uzavřené prkennou vnější okenicí a vlevo od něj dveře ze svisle kladených prken. Podél celé šíře patra vede pavlač se třemi sloupky, z nichž pravý a střední je ozdobně vyřezávaný. Zábradlí tvoří svisle kladená tvarovaná prkna – v horní čtvrtině jsou na obou stranách zubovitě vybraná, ve střední části se šikmo zužují a dole jsou opět širší (s šikmým přechodem). Na severovýchodě je k sýpce připojen obdélný přístavek, jehož vysoká střecha se napojuje k sýpce v dolní části jejího štítu. Součástí severozápadní strany sýpky je zděná stěna přístavku, u jejíhož levého nároží jsou dveře ze svisle kladených prken a vpravo okenní otvor. Trojúhelný štít přístavku tvoří svisle kladená prkna se spoji, krytými lištami. Severovýchodní stěna přístavku je roubená, bez otvorů. Přístavek má pultovou střechu, krytou plechem Nad přístavkem se zvedá severovýchodní štít sýpky, tvořený svisle kladenými prkny. Ta jsou situována tak, že se střídají vystupující a ustupující prkna. Ve štítu jsou vyřezány čtyři větrací otvory. Dva dolní otvory jsou obdélné, nahoře zakončené do půlkruhu, horní dva jsou zhruba obdélné. Hrázděné patro na jihovýchodní straně je bez otvorů. Sýpka má sedlovou střechu s námětkem, krytou bobrovkami. V zadní části usedlosti se nachází stodola. Je to obdélná zděná budova, zasazená do terénu. Dnes je z velké části bez omítek, takže je viditelné zdivo z lomového kamene, doplněné u otvorů a nároží cihlami. Jihozápadní průčelí má vpravo od středu stěny situován široký vjezdový otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku – dnes bez vrat. Podobný otvor je i v levé části stěny, avšak tento sahá jen pouze asi do poloviny výšky stěny. Zde vrata jsou – dvoukřídlá, přičemž pravé křídlo je užší než levé. V úseku mezi vraty se v horní polovině stěny nachází drobná půlkruhově zakončená nika, vlevo od ní je pak obdélný, na šířku orientovaný otvor, situovaný nízko nad zemí. Nad levým otvorem pro vrata je umístěn obdélný podávací otvor, zakrytý dvířky ze svisle kladených prken. Severozápadní průčelí, zakončené trojúhelným štítem, je dnes téměř zcela porostlé zelení. V severovýchodním průčelí je v levé části protějškový vjezdový otvor, zde s vraty. Jsou dvoukřídlá dřevěná, tvořená svisle kladenými prkny. Stodola má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. Na uliční straně areálu usedlosti je situována brána - vlevo od sýpky. Její pravou část tvoří pokračování omítnuté zdi, nacházející se v přízemní partii sýpky. Na levé straně je zděný a omítnutý hranolový pilíř. Mezi těmito částmi jsou zasazena dvoukřídlá kovová vrata. Jejich dolní a střední část je plná, v horní části jsou svislé pruty, nahoře spojené do tvaru, který se směrem ke středu obloukovitě zvedá. V levém křídle vrat jsou vrátka pro pěší. Vlevo navazuje na bránu plot na podezdívce.