fara

Areál fary se nachází jihovýchodně od areálu kostela sv. Petra a Pavla, vůči němuž je situován níže. Fara je patrová zděná a omítnutá budova, zasazená do terénu, který vyrovnává opěrná zeď před jižním průčelím. Postavená je na půdorysu tvaru písmene T – k dvorní straně je kolmo připojeno krátké křídlo. Hlavní jižní průčelí, obracející se k přilehlé komunikaci, je pětiosé, nároží jsou zaoblená. Dolní část stěny chrání sokl. U nároží a po obou stranách střední osy člení průčelí pilastry se soklovou patkou a římsovou hlavicí – tu tvoří mezipatrová profilovaná římsa, probíhající po celé šíři stěny i přes nároží. Nad ní je rovněž průběžná vysoká vodorovná lizéna, přecházející i přes pilastry. U nároží jsou pilastry sdružené. Ve střední ose se nachází vstup, přístupný po přímém jednoramenném schodišti. Jde o dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, jejichž křídla člení tři zhruba čtvercové výplně nad sebou. Dolní dvě vyplňují svisle kladená prkna, horní je prosklená. Rovněž prosklený půlkruhový nadsvětlík chrání ozdobná mříž s oválnými, kruhovými a stáčenými motivy. Dveřní otvor lemuje kamenný portál s rozšířenými patkami a profilací ve zbývající části. Nad portálem je přerušena mezipatrová římsa, aby zde mohla být osazena oválná, na šířku orientovaná kartuše s rokajovými okraji, rozšířenými do stran nad oblouk portálu. V kartuši je znak oseckého opata, pod ní drobný vyrytý letopočet 1770. Ve zbývajících osách přízemí jsou stejná okna. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Okenní otvory mají nahoře a po stranách ostění se zvýrazněným vnějším okrajem a s ušima, dole je profilovaná podokenní římsa. Okna zabezpečuje vnější mříž z diagonálně kladených prutů, tvořících kosočtvercovou síť. Stejná okna, pouze bez mříží, jsou i v osách prvního patra první a druhé z obou stran. Ve střední ose je okenní výplň rovněž stejná, avšak ostění má střed horní části vyvýšený do dvou obloučků vedle sebe. Pod hrotem, obloučky spojujícím, je naznačen hlavní klenák s plastickým čtyřlístkem, nad spojem obloučků je plastický vějířovitý motiv. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa, přecházející na boční strany. Nad střední osou se zvedá trojúhelný štít, lemovaný bohatě profilovanými římsami. Dvouosé východní průčelí má vysoký dvoustupňový sokl. Pravá osa je situována asymetricky, blíže severovýchodního nároží. Členění fasády je obdobné jako na jižní straně, pilastr je kromě u nároží také mezi osami. Z pilastrů je sdružený pouze ten u jihovýchodního nároží. V levé ose přízemí a v obou osách prvního patra jsou stejná okna jako na jihu, v pravé ose se nachází vstup, přístupný po přímém schodišti. Dveře lemuje kamenný portál se zvýrazněnými okraji, u proskleného nadsvětlíku rozšířený do uší. Pod hlavní římsou je ještě vodorovná lizéna. Protější západní strana je provedena podobně, pouze v obou osách přízemí mají okna vnější mříž. Také severní strana – včetně dvorního křídla – mají členění obdobné. Fara má valbové střechy, kryté bobrovkami. Na jižní straně střechy hlavní části budovy jsou symetricky rozmístěná tři volská oka. Přístup do fary umožňuje přímé schodiště, které překonává rozdíly terénu před farou a jejím přízemím. Vede ke vstupu ve střední ose jižního průčelí fary. Tvoří ho kamenné stupně, jeho půdorys se směrem vzhůru zužuje. Po obou jeho stranách jsou novodobá madla. Schodiště je vetknuto mezi dvě opěrné zdi, vymezující plochu předzahrádky před farou. Areál vymezuje ohradní zeď, z jejíchž úseků je kulturní památkou pouze část, nacházející se východně od fary čp. 1, kde navazuje na předzahrádku. Je zděná, omítaná, omítka dnes místy chybí, takže je odhaleno zdivo z lomového kamene. Korunu zdiva kryjí příčně kladené cihly, jejichž sklon směřuje na vnější straně zdi šikmo dolů. Asymetricky blíže východnímu konci zdi, napojujícímu se zde na hospodářskou budovu, je umístěna vjezdová pilířová brána. V ohradní zdi ji doplňují dvě branky pro pěší, dnes zazděné. Jedna je situovaná západně od brány, druhá východně. Otvory lemuje kamenné ostění s ušima a se zvýrazněným vnějším okrajem. Areál fary ohrazuje ohradní zeď i na severní a západní straně, tato část však není kulturní památkou. Zmíněná brána je zděná a omítaná, tvoří ji dva hranolové pilíře, vyšší než navazující ohradní zeď. Jejich jižní (vnější) strana je širší než strana severní. Zdobená je pilastrem s jednoduchou hlavicí, dole vymezenou tenkou římsou a nahoře profilovanou římsou, která obíhá celý pilíř. Nahoře pilíř zakončuje mírně kónická stanová stříška z bobrovek. Ve vrcholu stříšky je zasazen kulovitý čuček (na pilíři blíže budově fary dnes chybí).