zámek

Zámek je patrový objekt obdélného půdorysu, zasazený do terénu. Postavený je z lomového kamene, doplněného v nárožích kamennými kvádry. V malé míře byly použité také cihly. Jihozápadní průčelí je v přízemí pětiosé, v patře čtyřosé – v přízemí je navíc vstupní osa ve středu fasády. Ve zbývajících osách obou podlaží jsou okenní otvory – v přízemí lemované šambránou, v patře kamenným ostěním. Boční strany a hořejšek mají v kameni linkami naznačené kvádrování. Stěnu zakončuje fabionová hlavní římsa, která obíhá celou stavbu. V severozápadním průčelí je v přízemí zhruba uprostřed segmentově zakončený otvor, v patře pak podobný, umístěný v pravé části stěny. Severovýchodní průčelí má díky klesajícímu terénu také suterén. V něm jsou zprava okno a vstup, ve střední části je další okno a na levé straně vstup. V přízemí jsou v osách první a druhé zprava stejné okenní otvory, včetně orámování, jako na protější straně. V ose třetí zprava je vysoký dveřní otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku. Vlevo od něj jsou dva novodobé vstupní otvory do odbouraného novodobého přístavku. V prvním patře jsou v osách první až třetí zprava stejné okenní otvory jako v přízemí, další je v levé části stěny, u nároží. Jihovýchodní průčelí je v patře dvouosé, v přízemí levá osa chybí - vpravo je okenní otvor bez orámování. V prvním patře jsou stejná okna, i s orámováním, jako na jihozápadě a severovýchodě. Valbovou střechu kryjí bobrovky. Vedle zámku se nachází hospodářský objekt. Je to patrová, zděná a omítnutá budova, postavená na protáhlém obdélném půdorysu. Jihozápadní průčelí má v přízemí omítku poškozenou, takže je patrné zdivo z lomového kamene. V menší míře, zejména u otvorů, je doplněné cihlami, nároží zpevňují kvádry. Patro je jedenáctiosé, v přízemí je otvorů méně. V jeho pravé části jsou čtyři nízké obdélné, na šířku orientované okenní otvory. Zabezpečené jsou ozdobnou mříží ze zprohýbaných prutů, spojených prstenci a dnes vyplněné skleněnými cihlami. Otvory v ose první a třetí zprava mají kamenné ostění, dva zbývající lemovala šambrána. V ose páté zprava byl podobný otvor, avšak širší, dnes je zazděný. Několik zazděných otvorů se nachází také ve zbývající části přízemí. V patře jsou ve všech osách na šířku orientovaná okna, nahoře zakončená do velmi mírného segmentového oblouku. Dnes jsou převážně vyplněná skleněnými cihlami. V ose deváté zprava je okno menší, okolo je patrná zazdívka. Jihovýchodní průčelí má ve středu přízemí menší obdélné okno, vyplněné skleněnými cihlami a zabezpečené vnější mříží. Nahoře a po stranách má kamenné ostění. Nad prvním patrem, které je bez otvorů, se zvedá trojúhelný štít. Protější severozápadní fasáda je bez otvorů, na pravé straně je k ní připojena nově vystavěná brána. Severovýchodní průčelí má v patře jedenáct stejných oken jako na jihozápadě, většina z nich je vyplněna skleněnými cihlami. V přízemí jsou v jednotlivých osách dveřní otvory různé velikosti, některé z nich jsou dnes zazděné. Sedlovou střechu kryjí bobrovky. Hospodářské zázemí zámku tvoří také stodola, nacházející se v severovýchodní části areálu. Je to zděný jednopodlažní objekt, postavený na protáhlém obdélném půdorysu. Severovýchodní průčelí chrání v dolní části sokl. V členění fasády se uplatňuje střídání hladce a hrubě omítnutých částí. Hladké lizénové rámy tvoří pole s hrubou omítkou, v každém z nich je vysoký štěrbinový větrací otvor. Ten má hladké orámování, dnes je zazděný. Stěna je prolomena třemi velkými otvory vrat obdélného tvaru, nahoře se zaoblenými rohy. Rozmístění jednotlivých prvků fasády je následující: zprava je zde jedno pole, dvoje vrata vedle sebe, čtyři pole, třetí vrata, dvě pole. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Jihovýchodní průčelí má ve spodní partii sokl, členění fasády je obdobné. Jsou zde dvě hrubě omítnutá pole bez otvorů, lemovaná hladkými lizénovými rámy. Hladké orámování má také lichoběžníkový štít hrubého povrchu. Nacházejí se v něm tři symetricky rozmístěné, hladce lemované, štěrbinové větrací otvory. I tyto jsou dnes zazděné. Protější severozápadní fasáda je bez omítky, takže je viditelné zdivo z lomového kamene, doplněné u otvorů cihlami a v nárožích v malé míře opracovanými kvádry. Ve stěně jsou dva symetricky umístěné štěrbinové větrací otvory, z nichž pravý je pouze torzální. Jeho střední a dolní partii zrušilo novodobé prolomení okenního otvoru, který sem zasahuje svým pravým okrajem. Je obdélný, orientovaný na šířku a osazený trojdílnou novodobou výplní. Ve štítu, postaveném na rozdíl od dolní části z cihel, jsou symetricky rozmístěné tři štěrbinové větrací otvory – pravý a levý odpovídají svým umístěním otvorům v dolní partii. Jihozápadní fasáda má obdobné členění jako její protějšek, dnes je však z větší části bez omítky. Spodní část stěny chrání sokl. Zprava jsou ve stěně dvě pole, v nichž je prolomen novodobý, na šířku orientovaný obdélný okenní otvor s novodobou dvoudílnou výplní. Následuje obdélný otvor vrat, sahající až pod hlavní římsu. Vrata jsou novodobá. Směrem doleva od vrat jsou ve stěně čtyři pole se štěrbinovými větracími otvory. Kromě nich se zde nacházejí dnes zazděné, novodobě prolomené otvory. Následuje segmentově zakončený otvor vrat, v současnosti zakrytý. Vlevo od něj jsou poslední dvě pole, opět se štěrbinovými větracími otvory. Jejich střední a dolní část byla pohlcena novodobě prolomeným, velmi širokým otvorem, který je dnes zazděný. Stodola má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami. V její severovýchodní a jihozápadní straně se nachází osm symetricky rozmístěných volských ok a také vždy jeden komín. Je to zděný jednopodlažní objekt, postavený na protáhlém obdélném půdorysu. Severovýchodní průčelí chrání v dolní části sokl. V členění fasády se uplatňuje střídání hladce a hrubě omítnutých částí. Hladké lizénové rámy tvoří pole s hrubou omítkou, v každém z nich je vysoký štěrbinový větrací otvor. Ten má hladké orámování, dnes je zazděný. Stěna je prolomena třemi velkými otvory vrat obdélného tvaru, nahoře se zaoblenými rohy. Rozmístění jednotlivých prvků fasády je následující: zprava je zde jedno pole, dvoje vrata vedle sebe, čtyři pole, třetí vrata, dvě pole. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Jihovýchodní průčelí má ve spodní partii sokl, členění fasády je obdobné. Jsou zde dvě hrubě omítnutá pole bez otvorů, lemovaná hladkými lizénovými rámy. Hladké orámování má také lichoběžníkový štít hrubého povrchu. Nacházejí se v něm tři symetricky rozmístěné, hladce lemované, štěrbinové větrací otvory. I tyto jsou dnes zazděné. Protější severozápadní fasáda je dnes bez omítky, takže je viditelné zdivo z lomového kamene, doplněné u otvorů cihlami a v nárožích v malé míře opracovanými kvádry. Ve stěně jsou dva symetricky umístěné štěrbinové větrací otvory, z nichž pravý je pouze torzální. Jeho střední a dolní partii zrušilo novodobé prolomení okenního otvoru, který sem zasahuje svým pravým okrajem. Je obdélný, orientovaný na šířku a osazeným trojdílnou novodobou výplní. Ve štítu, postaveném na rozdíl od dolní části z cihel, jsou symetricky rozmístěné tři štěrbinové větrací otvory – pravý a levý odpovídají svým umístěním otvorům v dolní partii. Jihozápadní fasáda má obdobné členění jako její protějšek, dnes je však z větší části bez omítky. Spodní část stěny chrání sokl. Zprava jsou ve stěně dvě pole, v nichž je prolomen novodobý, na šířku orientovaný obdélný okenní otvor s novodobou dvoudílnou výplní. Následuje obdélný otvor vrat, sahající až pod hlavní římsu. Vrata jsou novodobá. Směrem doleva od vrat jsou ve stěně čtyři pole se štěrbinovými větracími otvory. Nacházejí se v nich dnes zazděné, novodobě prolomené otvory. Následuje segmentově zakončený otvor vrat, dnes zakrytý. Vlevo od něj jsou poslední dvě pole, opět se štěrbinovými větracími otvory. Jejich střední a dolní část byla pohlcena novodobě prolomeným, velmi širokým otvorem, který je dnes zazděný. Stodola má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami. V její severovýchodní a jihozápadní straně se nachází osm symetricky rozmístěných volských ok a také vždy jeden komín. Na severovýchodní straně, mezi budovou zámku čp. 29 a hospodářským objektem, ohraničuje areál zámku ohradní zeď. Stavební materiál ohradní zdi tvoří lomový kámen, doplněný v menší míře cihlami. Zdivo je patrné zejména ve střední části severozápadní (vnitřní) strany zdi, která je téměř bez omítky. Ve zbývajících úsecích je omítka zachována s různou mírou celistvosti. Ve střední partii Na jihovýchodní straně (směrem ke komunikaci) je zeď omítnutá, i zde jsou však menší poškození. Zeď je rozdělena na čtyři, postupně se snižující úseky – od zámku směrem k hospodářském objektu. Na koruně zdi se nachází plot, tvořený jednoduchou kovovou konstrukcí, která nese vlnité desky. Součástí areálu byla také brána, nacházející se mezi zámkem čp. 29 a hospodářským objektem. Ta však byla na konci 90. let 20. století zbořena. Dnes se na místě nachází nově vystavěná brána, provedená podle původní. Ta však není kulturní památkou.