panský dvůr

Dvůr čp. 1 se nachází v malé vesnici Velvěty, která je součástí obce Rtyně nad Bílinou v okrese Teplice. Jádro obce je tvořeno rozvolněnou zástavbou okolo panského dvora s převažující okapní orientací domů ke komunikaci. Hlavní komunikace prochází skrze obce kolem panského dvora. Panský dvůr se nachází ve středu obce a tvoří zastavěnou plochu při jihozápadní hraně parcely. Dvůr je tvořený dvěma na sebe kolmými budovami, které půdorysně tvoří písmeno L. Jedná se o hospodářskou budovu a sýpku. Sýpka je dvoupatrová obdélná budova s mansardovou střechou s volskými oky a navazují na ni dvě přístavby. Jedna hospodářská budova navazuje na štítové průčelí a druhá na podélné průčelí sýpky. Obě hospodářské budovy jsou zděné patrové obdélné stavby se sedlovou střechou.