fara

Fara je patrová zděná a omítnutá stavba na obdélném půdorysu. Jihozápadní průčelí je dvouosé. V pravé ose přízemí je umístěn vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Na obou křídlech jsou tři výplně nad sebou. Dolní je zhruba čtvercová, vysoká střední obdélná, situovaná na výšku, horní je opět zhruba čtvercová a nahoře vyvýšená do trojúhelníku. Nad horní výplní je římsa, sledující její tvar. Spoj obou křídel kryje sloupek se zdobnou hlavicí. Vstupní otvor lemuje portál s širšími, dosti vysokými patkami. Stojky a překlad mají zvýrazněný vnější okraj. V horní části stojek jsou uši, dole s dvěma kapkami nad sebou, překlad je v úseku mezi stojkami mírně zvýšený. V levé ose přízemí je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, s vnějšími křídly v líci. Křídla člení dvě vodorovné příčle, mezi vnějšími a vnitřními je osazena mříž. Okno má šambránu s profilovaným vnějším okrajem. Nahoře jsou uši s kapkou (horní část uší je oproti středu šambrány vyšší), dolní rohy jsou hrotovitě rozšířené. Stejnou šambránu mají i obě okna v prvním patře, I ona jsou dvojitá dvoukřídlá, vnější křídla se nacházejí v líci. Zde však křídla, rozdělená vodorovnou příčlí na poloviny, doplňuje dvoukřídlá horní část. Stěnu zakončuje fabionová hlavní římsa, která obíhá celou stavbu. Jihovýchodní průčelí je trojosé. Ve střední ose přízemí jsou novodobé dveře, otvor nemá orámování. Ve zbývajících osách přízemí i prvního patra jsou stejná okna, včetně šambrán, jako na jihozápadě. Severovýchodní fasádu téměř celou zakrývá připojený obdélný přístavek s pultovou střechou krytou bobrovkami. Trojosá severozápadní fasáda je provedená jako její protějšek až na střední osu přízemí, kde se nachází stejné okno jako v krajních osách. Fara má mansardovou střechu, krytou bobrovkami. V její dolní části jsou rozmístěna volská oka – na delších stranách budovy vždy dvě, na kratších pouze jedno. V hřebeni střechy a v horní části její severovýchodní strany je zasazen zděný komín. Na jihozápadní a jihovýchodní straně vymezuje pozemek areálu fary ohradní zeď. Je zděná a omítnutá. Část zdi na straně do Požárnické ulice (jihozápadní) měla v minulosti díky poškození omítky viditelné zdivo – v odhalené horní části je cihlové a v dolní kamenné. V úseku zdi u budovy fary se nachází brána, provedená jako pouhý otvor v ohradní zdi, nahoře zakončený do oblouku. Na uliční straně otvor zvýrazňuje široká šambrána – po stranách a nad obloukem rovná a mezi nimi s konvex-konkávním přechodem. Původně byla omítka hladká na celém úseku ohradní zdi i kolem otvoru, nyní je hladká pouze kolem vrat a na zbývající části hrubá. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata ze svisle kladených prken a prosvětleným hořejškem z řídce kladených latí. Zhruba polovina této strany ohradní zdi směrem od fary doprava je mírně vyšší, než zbývající úsek. Korunu zdiva kryjí tašky. Část zdi do Školní ulice (jihovýchodní) je na levé straně stejně vysoká jako na jihozápadě, na pravé je výrazně vyšší. V červnu 2021 byla bez omítky, takže bylo viditelné zdivo z lomového kamene, doplněného v malé míře cihlami. Korunu nižší části zdi kryjí příčně kladené cihly, na levé straně koruny vyššího úseku spočívá střecha připojeného přístavku. Na pravé straně jsou dosud příčně kladené cihly. Úsek zcela vpravo je opět nižší, tak jako u nároží obou částí zdi.