vila

Jednopatrová obdélná budova se nachází se při severní straně ulice Lípová, západně od Krušnohorského divadla. Jedná se o solitérní vilu s představeným balkónem centrálního jednoosého rizalitu, spočívajícím na dvou hladkých sloupech po obou stranách. Balkón má balustrové zábradlí. Jižní část budovy před rizalitem obíhá v přízemí terasa, lemovaná po obou stranách schodišti (jde o původní hlavní vstup). Hlavní jižní průčelí je sedmiosé, s centrálním mírně vystupujícím jednoosým rizalitem s trojitým sdruženým oknem. Boční průčelí jsou pětiosá, dvorní severní průčelí pětiosé, s mírně vystupujícím středním rizalitem o třech osách. Masivní sokl polozapuštěného suterénního patra má obdélná okna, od přízemí je oddělen soklovou římsou. Okna v přízemí jsou obdélná s půlkruhovými záklenky. Šambrány jsou pouze u záklenků se zvýrazněnými kameny ve štuku a s hlavním klenákem s diamantovým řezem. Celé přízemí člení pásová bosáž, nároží budovy jsou zdobena výraznou kvádrovou bosáží. Patro odděluje výrazná profilovaná římsa. Jeho okna se nacházejí v plně vyvinutých edikulách s trojúhelnými frontony, nesenými konzolkami a s ornamentální výzdobou kladí. Okno balkonu centrálního rizalitu má přímé kladí. Nad patrem obíhá mezipatrová římsa a nad ní vystupuje mohutná korunní římsa se zubořezem, nesená konzolkami. Nad rizalitem uličního průčelí se zvedá atiková balustráda s dvěma postranními sokly, které nesou dvě sochy – ženské alegorie učenosti. Boční fasády mají členění obdobné jako jižní. Ve východním průčelí jsou okna v ose druhé zleva a v přízemí i v krajní levé ose zazděná, u střední osy je schodiště, umožňující vstup do suterénu. V západní fasádě jsou okna v ose druhé zprava zazděná. Před střední osou přízemí se nachází schodiště s podestou, krytou kovovou stříškou se zasklením – dnešní hlavní (původní boční) vstup. Plná výplň zábradlí schodiště a podesty je zdobena nízkým štukovým reliéfem s antickými motivy puttů a alegorií. Severní fasáda je pětiosá, se středovým tříosým rizalitem. K levé krajní ose je přistavěno dvorní křídlo (v přízemí s trafostanicí a garáží, v patře se skladem), pravá krajní osa je slepá, v patře tvořená edikulou se slepou nikou. Centrální tříosý rizalit má boční osy se širokými, v patře sdruženými okny, ve střední ose přízemí je dvorní vstup. Nad ním je v prvním patře široké trojdílné okno s půlkruhovým záklenkem a původní vitráží z roku 1894. Nad osami patra jsou trojúhelné frontony. Okna jsou v celé budově dřevěná dvojitá. Vila má nízkou valbovou střechu, krytou plechem. Zahrada se rozkládá na jižní, východní a západní straně vily. Je osázená několika listnatými a jehličnatými stromy, doplněnými keři, z nichž některé jsou sestříhané do pravidelných tvarů. Většina její plochy je zatravněná, západně od terasy před jižním průčelím vily je dlážděná část s lavičkami a drobnou kašnou. Dlážděná je rovněž cesta k dnešnímu vstupu do vily, nacházejícímu se v západním průčelí. Oplocení se nachází na jižní a západní straně areálu vily čp. 796. Má zděnou podezdívku, která je na západní (boční) straně omítnutá, na jižní (uliční) straně je její líc vyskládaný z kamenů nepravidelných tvarů. Zde tvoří korunu zdiva příčně kladené cihly, přesahující přes zeď. Na podezdívce jsou pravidelně rozmístěné zděné a omítnuté hranolové sloupky, kryté přesahujícími kamennými deskami. Mezi sloupky se nacházejí kovaná mřížová pole, jejichž svislé pruty doplňují obloukovité motivy. Svislé pruty jsou střídavě nižší a vyšší – ty zakončuje plaménkovitý hrot. V západní části jižní strany oplocení je situována brána. Její hranolové sloupky jsou přepásány plochými římsami v dolní třetině a v horní části, kde oddělují vrchní úsek sloupků. Zde je plastické pole, dole zakončené do konvex-konkávních tvarů a profilovaná římsička. Nad profilovanou přesahující římsou hlavní jsou dvě desky, umístěné na sobě, přičemž dolní deska je širší než horní a zároveň užší než vlastní sloupek. Zcela nahoře je bochníkovitý ukončující článek. Mezi sloupky je dvoukřídlá kovaná mřížová brána, používající obdobných prvků jako plotová pole - zde jsou navíc ještě kruhové a stáčené motivy. Na severu doplňuje oplocení ohradní zeď s bránou. Má nízkou podezdívku, jejíž líc je vyskládán z nepravidelných kamenů a korunu tvoří příčně kladené cihly. Zděná omítnutá ohradní zeď má na většině své plochy vystouplé obdélné pole se zubovitě vykrojenými rohy a nahoře profilovanou římsu. Uprostřed je brána, tvořená hranolovými sloupky a mřížovými vraty. Sloupky mají širší sokl, stojky zdobené vystouplým obdélným, na výšku orientovaným polem, nahoře půlkruhově vybraným. Ukončuje je přesahující část. Svislé pruty vrat doplňují kruhové, srdčité a stáčené motivy, vrata jsou nahoře zakončena do oblouku.