zámek

Areál zámku s hospodářským zázemím a parkem, přecházejícím na západě do lesoparku s archeologickým nalezištěm zbytků původně středověkého hradu. Areál je situován na terénní terase, jejíž jižní strana se prudce svažuje k řece Sázavě a na ostatních stranách volně přechází v okolní rovinu. Zámek obehnaný příkopem je trojkřídlá dvoupatrová budova s věží v jihovýchodním nároží, kolem níž se rozprostírá park se zbytky někdejšího pozdně gotického opevnění, vše v romantické úpravě. Za zámkem zbytek bašty a v sz. části parku zbytek hranolové věže z hradu.obehnán příkopem. V prostředí památky se nachází dvůr, jeho kamenné stavby (lomový kámen) s cihlovými prvky jsou dobře dochované, na severovýchodě dům správce v historizujícím neogotickém slohu. Předmětem ochrany je zámek, příkop s mostky, hospodářská budova, torzo hradní věže, hradby s baštami a parkánem, schodišti a vyhlídkami, ohradní zeď s branou a brankami, zámecký park a lesopark, růžová zahrada, bazének s fontánou a vázami, socha lva rdousícího děcko, socha Jana Schebka, socha sběrače vinných hroznů, zaniklý hrádek a pozemky areálu.