židovský hřbitov

Areál židovského hřbitova se rozkládá nedaleko historického centra města, asi 0,9 km od Pražské brány v ul. Františka Diepolta v JV. části města ve strmém svahu návrší zvaného "Spravedlnost" nad levým břehem Rakovnického potoka. Areál sestává z vlastního hřbitovního pole, obehnaného souvislou ohradní zdí s dvěma branami, domku hrobníka nebo správce hřbitova, situovaného mimo plochu hřbitova při vnější straně hřbitovní zdi na JZ. straně a novodobé budovy obřadní síně v nové horní části hřbitova. Při hlavní bráně stojí novodobá nevzhledná kolna z cementovo-struskových cihel, která je parazitní přístavbou, památkově nechráněnou. Předmětem ochrany je: židovský hřbitov, dům hrobníka bez přístavku kolny, obřadní síň, ohradní zeď s dvěma branami a pozemky vymezeného areálu.