tvrz

Areál zámku - bývalé tvrze tvoří uzavřený blok s vnitřním nádvořím na západní straně vyvýšené terasy a je obehnán příkopem. Východně od něj je na téže terase trojkřídlý dvůr přístupný věžovou bránou ve východním křídle a obloukovou v jižním. Od předzámčí je dvůr oddělen příkopem, jímž protéká Košátecký potok, a jenž je překlenutý mostem. Uprostřed dvora je barokní Mariánské sousoší. V předzámčí je na jižní straně mlýn, na protilehlé straně obytný dům - lesovna (není součástí areálu KP). U silnice východně od lesovny barokní socha s uraženou hlavou (není součástí areálu KP ani není KP). Košátecký potok se jihovýchodně ode dvora lomí a jižně od něj se nachází mělký rybník. Po jeho východní hrázi vede na náspu s mostkem přes potok cesta k jižní bráně do dvora. Areál zámku a dvora obklopují od západu a severu mokřinaté louky, na severu navazuje bažantnice. V jejím severozápadním koutu je malý statek, snad hájovna. Předmětem ochrany je tvrz/zámek čp. 14 (hlavní objekt, severní křídlo, západní křídlo, terasa, jižní křídlo s domky čp. 24 a 25 a sklepy), příkop s mostem a s kontraskarpovou zdí, hospodářský dvůr (sýpka, jižní křídlo, východní křídlo s věžovou branou, severní křídlo, obytně hospodářská budova s kočárovnou, ohrazení), mariánské sousoší, most z předzámčí, mlýn čp. 13 a park s bažantnicí. Na ploše památky se nacházejí nechráněné novodobé hospodářské objekty, most na JV a bývalá hájovna čp. 15.