synagoga

Jednopatrová, v záp. polovině podsklepená budova obdélného půdorysu, orientovaná delší osou paralelně s ulicí ve směru SZ - JV, stojí na sev. okraji někdejší židovské čtvrti v dnešní Vysoké ul.. Terén se skalnatým pískovcovým podložím se poměrně srázně svažuje od S k J směrem k náměstí. Dům, situovaný proti ulici ve snížené poloze, je od ulice oddělen malým svažitým travnatým prostranstvím. Na poměry ghetta poměrně velká protáhlá budova se zaoblenými, pilastry flankovanými nárožími je završena nízkou valbovou střechou, krytou šindelem z r. 1986. Ze střechy vystupuje novodobá betonová válcová lucerna. Zdivo je z lomové opuky s četnými cihelnými vyzdívkami, v záp., novodobě značně přestavěné části domu však převažují cihly. Nové vápenné omítky jsou tónovány v základní ploše béžovým až světleokrovým odstínem, tektonické plasticky vystupující články mají barvu tmavšího světlého okru. Předmětem ochrany je: dům čp. 232 s předzahrádkou a pozemky vymezeného areálu.