krucifix

Památku tvoří sokl a krucifix, u paty se sv. Máří Magdalénou. Sokl má členitý půdorys. V dolní části je podstavec, jehož přední strana je vypouklá a boční strany jsou pětistěnné. Na přední straně podstavce je německý nápis ve dvou řádkách, ve středu profilovaného přechodu ve vlastní sokl je v jeho dolní části nápis „ O IESU“. Na vypouklé přední straně vlastního soklu je velká kartuše nepravidelného tvaru s rokaji. V kartuši je již špatně zřetelný reliéf Krista, padajícího pod křížem. Kristus, zobrazený v levém profilu klečí, tělo je předkloněné, ruka přidržuje za vodorovné břevno kříž, opřený o záda. Po obou stranách kartuše je voluta, dole se stlačeným závitem, zavinutým dovnitř. Na zadní straně soklu je datace 1767 a níže pak nápis „RENOVOVÁNO 1973 / MZ JŠ“. Sokl ukončuje bohatě profilovaná přesahující římsa, nad přední stěnou konvexní a pozdvižená. Na soklu stojí krucifix, jehož okraje jsou na přední straně zvýrazněné vyrytou linkou. Tělo Krista má propracovanou muskulaturu a hrudní koš. Bedra kryje rouška, jejíž cíp vede mezi nohy a po stranách je lehce rozevlátá. Ruce jsou přibité za dlaně, paže se nacházejí až na dolním okraji vodorovného břevna. Nohy jsou přibité jedním hřebem, pravé chodidlo je přeložené přes levé. Jeho kůže je nad hřebem shrnutá. Na hlavě, lehce předkloněné a nakloněné k pravému rameni, jsou dlouhé vlnité vlasy a silná trnová koruna. Na bradě je kratší vlnitý plnovous, ústa jsou pootevřená. Na horním konci svislého břevna je velká obdélná, na výšku orientovaná tabulka s ohnutými rohy a nápisem „I. N. / R. I.“. U paty kříže klečí na obou kolenou v téměř čelní pozici sv. Máří Magdaléna. Je oblečená do dlouhých šatů s dosti velkým obdélným výstřihem, ozdobeným zavázanou velkou mašlí. Delší rukávy jsou nařasené. Záda halí plášť, kryjící vzadu i část dlouhých vlnitých vlasů. Přechází dopředu, kde tvoří výrazné záhyby, přes levé předloktí a pravou paži. Vedle pravého boku světice je výrazně rozevlátý. Paže, směřující dolů, jsou ohnuté v lokti, ruce jsou sepjaté s propletenými prsty před tělem pod úrovní pasu. Hlava s dlouhými vlnitými vlasy, splývajícími na záda, je zakloněná, oči hledí vzhůru ke kříži. Po obou stranách kříže, zhruba od úrovně hlavy sv. Máří Magdalény, se nacházejí obláčky. Na obláčku v úrovni dolní části Kristových nohou na pravé straně kříže (z hlediska pozorovatele) je čelně situovaná andílčí hlavička, lehce nakloněná k pravému rameni. Andílek má krátké vlnité vlasy ve výrazných pramenech, ústa se mírně usmívají (?). Pod krkem jsou křidélka. Na protější straně je andílčí hlavička, ležící na obláčku. Hlava s vlnitými vlasy směřuje temenem ke kříži. Nad ní je v úrovni Kristova pasu třetí hlavička. Je natočená k levému rameni, pod krkem má křidélka. Obláčky sahají až pod vodorovné břevno, na zadní straně kříž zakrývají až pod křížení, zde jsou provedené méně členitě.