dům

Dům č.p. 159 stojí severně od terezínského náměstí, na jižní straně Žižkovy ulice, vedle svého pandánu - domu čp. 158, který k němu přiléhá na východní straně. Dům byl postaven jako činžovní – s jedním bytem v přízemí a dvěma v patře, dnes je domem rodinným. Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném, téměř čtvercovém, půdorysu (ze smíšeného zdiva - svislé konstrukce jsou z opuky, záklenky otvorů a klenby jsou cihelné) pod sedlovou střechou krytou raženými pálenými taškami a s hřebenem rovnoběžným s uličním průčelím. Na jižním dvorním průčelí je dům rozšířen o patrový záchodový přístavek pod pultovou střechou krytý též raženými pálenými taškami. Okna má dům původní, dvojitá segmentová čtyřkřídlá šestitabulková, ven a dovnitř otvíravá, osazená v líci fasády a bíle natřená. Plochy fasád jsou dnes okrové, v severním hlavním uličním průčelí doplněné hnědými architektonickými články, s výjimkou celé korunní římsy a vlysu a architrávu římsy kordonové, které zůstaly okrové. Severní hlavní vstupní uliční průčelí je tříosé. Vodorovně je členěno jednoduchým soklem z pískovcových desek či kvádrů a profilovanými římsami - korunní a kordonovou. Obě jsou vlysem a architrávem doplněny na úplné kládí, přičemž u kordonové římsy je toto menší a jednodušeji profilované. Svislé členění je omezeno pouze na předsazení plochy (i s kordonovou římsou) kolem brány hlavního vstupu v 1. ose v přízemí zhruba o tloušťku omítky. Tato segmentem zaklenutá brána má v dovnitř odsazeném ostění osazena levá dvoukřídlá dovnitř otvíravá rámová vrata o šesti výplních, dnes natřena několika odstíny šedé barvy. Jinak jsou v osách okna, v I. a ve 3. ose sdružená. V přízemí mají jednoduché vpadlé šambrány, pouze ve 3. ose je tato přenesena na mělkou segmentem zaklenutou niku, v níž je teprve sdružené okno. Nika vytváří dojem zazděné brány - symetrický pandán ke bráně skutečné v 1. ose. V patře mají okna profilované šambrány vyrůstající z podokenních říms, pod nimiž jsou parapety se soklíky a obdélnými vpadlými zrcadly. Pod okny v přízemí jsou na ležato situovaná obdélná okénka (či spíše větrací otvory) od suterénu, uzavřená dnes děrovanými ocelovými plechy v rámech svařených z ocelových válcovaných profilů. Jižní zadní dvorní průčelí (členěné pouze korunními římsami - na domě, kde je jednoduše profilovaná, a na přístavku) je pětiosé, přičemž 3. osa náleží záchodovému přístavku, ve kterém je v obou nadzemních podlažích po malém obdélném ve špaletě osazeném jednoduchém jednokřídlém jednotabulkovém dovnitř otvíravém okénku. Na východním (pravém) boku přístavku jsou v přízemí pravé ven otvíravé rámové dveře o čtyřech výplních osazené v líci fasády v dřevěné zárubni s obložkami. V patře přiléhá někdy ve 2. polovině 20. století uzavřen zasklenou dřevěnou příčkou rámové konstrukce s pravými dvoukřídlými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi o čtyřech výplních - dvě horní o něco vyšší zaskleny. Původně byl průjezd uzavřen dvoukřídlými ven otvíravými vraty, po kterých zbyly na stranách otvoru závěsy. Nad otvorem jsou po stranách osazeny dvě konzoly. Z nich pouze ta západní nese výše uvedenou pavlač, východní je torzem odstraněné části pavlače. Pod okny v přízemí v 1. a ve 2. ose jsou naležato situovaná obdélná okénka (či spíše větrací otvory) od suterénu, jako v severním průčelí.