krucifix

Sokl kříže je složen z několika kvádrů. Jednotlivé díly podstavce jsou odděleny výraznými profilovanými římsami. Formování spodního dílu podstavce bylo ovlivněno empírovou ornamentikou. Na přední straně středního dílu je vytesán sedmiřádkový nápis: „ Chceli kdo za mnau / přigjti, zapřiž sebe sam / a wezmi Křyž swuj, / a nasleduj mne. / Mat. . 24.“ V posledních dvou řádcích je text nečitelný, počet písmen nejasný, zřetelná pouze datace 1853. Na zadní straně téhož dílu uveden text: „Von Wohlthätern gestiftet.“ Horní díl podstavce je zdoben reliéfem eucharistického kalicha v lištovém rámu. Jednoduchý latinský kříž je vsazen do profilované patky. Korpus Krista byl formován s určitými proporčními nepřesnostmi (předimenzovaná hlava) a promodelovanou muskulaturou. Hlava směřuje k pohledově levému rameni, jemně zpracované detaily tváře nesou výraz tiché bolesti. Bederní rouška je probraná několika hlubšími šikmými záseky. Uzel roušky při levém boku. Pod ním trčí cíp, jehož lem vytváří ploché pravidelné smyčky.