venkovská usedlost

Soubor staveb zemědělské usedlosti stojí na západním konci obce a skládá se z obytného stavení s přístavkem, sýpky, budovy chlévů, sýpky s kolnou a stodoly. Obytné stavení je situováno volně ve dvoře usedlosti. Dům je přízemní, roubený a zděný, trojdílné dispozice komorového typu. Na roubenou světnici kolmo navazuje přístavba dalšího roubeného křídla, který sloužil pravděpodobně jako výměnek. Síňový a komorový díl a navazující chlévy jsou zděné. V interiéru světnice i přístavku jsou nabílené trámové záklopové stropy. Střecha domu je sedlová, krytá pálenými, částečně (nad chlévem) betonovými taškami. Roubená jednokomorová sýpka je umístěna ve svahu samostatně v podélné ose domu vedle jeho severního průčelí a je orientovaná štítem do dvorního prostoru. Budova chlévů s průjezdnou kolnou stojí na S straně dvora, je zděná z kamene. Střecha je sedlová, krytá betonovými taškami, datace ve štítu je 1908. Špýchar s kolnou stojí v J části dvora. Je to roubený objekt skládající se ze dvou komor, na které je napojena menší kolna. V interiéru komor se dochovaly původní povalové stropy. Střecha stavení je sedlová, krytá betonovými taškami. Pilířová stodola je umístěná vzadu za usedlostí na západní části pozemku. Stodola je jednomlatá, čtyřboká, podélně průjezdná, obdélného půdorysu. Střecha je sedlová, střešní krytinou jsou betonové tašky. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení s přístavkem, sýpka, budovy chlévů, sýpka s kolnou, pilířová stodola a pozemky st.p. 18, 19 a p.p. 15/2. Obytné stavení je situováno volně ve dvoře usedlosti. Dům je přízemní, roubený a zděný, trojdílné dispozice komorového typu. Světnice domu je roubená, postavená na kamenné podezdívce, která je značně vysoká a v ní je umístěna suteréní místnost sloužící k hospodářským účelům. V čelním průčelí domu jsou umístěna dvě sdružená dvoukřídlá šestitabulková okna se zdobně vyřezávanými rámy. Stejná okna jsou umístěna na bočním průčelí domu směrem do dvora usedlosti. Na roubenou světnici kolmo navazuje přístavba dalšího roubeného křídla, který sloužil pravděpodobně jako výměnek. Roubená část domu je opatřena hladkou omítkou bílé barvy. Síňový a komorový díl a navazující chlévy jsou zděné, vnější povrch je nabílený. Přístup k domu vede po kamenné zídce, která vyrovnává svažitý terén. Před vstupem do síně je dodatečně postavená veranda s bedněným zábradlím a pultovou stříškou. V roubené světnici i přístavku jsou nabílené trámové záklopové stropy. Chlév je přístupný portálkem s trámkovými zárubněmi. Chlévy mají dosud zápraží kryté přesahem střechy, u roubené světnice byly přesahující konce stropních trámů odřezány. Střecha domu je sedlová, krov je novodobý vaznicový na bedněné půdní nadezdívce, střecha je krytá pálenými, částečně (nad chlévem) betonovými taškami. Štíty jsou bedněny svisle kladenými prkny. Roubená sýpka je umístěna ve svahu samostatně v podélné ose domu vedle jeho severního průčelí a je orientovaná štítem do dvorního prostoru. Stojí na kamenné podezdívce, která je směrem do dvora značně vysoká a v ní je umístěn do terénu mírně zapuštěný sklípek. Podezdívka je asi 1m předsazená před roubenou sýpku. Vstup do ní umožňuje zděné schodiště s jednotlivými kamennými stupni. Prostor těsně před vstupem do sýpky je opatřen pavlačkou na krajích s neprofilovanými sloupky, které vynášejí štít. Zábradlí je bedněné prkny přibližně 1m vysokými. Vlastní sýpka je roubená na rybinu, stěny jsou nabíleny, stropy jsou trámové. Sýpka je jednoprostorová, portálek komory má trámkové zárubně. Střecha špýcharu je sedlová krytá betonovými taškami. Štít je předsazený před roubenou část a vstupní prostor je kryt záklopem. Bednění štítu je ze svisle kladených prken, přičemž na dvorní straně je v horní třetině umístěn větrací otvor ve tvaru obráceného srdce. Štít směřující do zadní části pozemku (zadní) je mírně předsazený před vlastní komoru a rovněž bedněný ze svisle kladených prken uprostřed s dvířky na vhazování sena. Budovy chlévů s průjezdnou kolnou stojí na S straně dvora. Na jednokomorový špýchárek přímo navazuje do tvaru L objekt chlévů pro chov prasat, který je zděný z pálených cihel a nabílený. Jsou zde čtyři kotce a nad nimi jsou dvě prostory pro ukládání sena. Objekt má pultovou střechu. Na něj je napojena mohutná budova chlévů s průjezdnou kolnou, která je zděná z kamene a rovněž nabílena. Střecha je sedlová, krytá betonovými taškami, datace ve štítu je 1908. Špýchar s kolnou stojí v J části dvora. Je to velmi hodnotný objekt roubený z masivních trámů na rybinu. Spáry mezi trámy jsou jen z části vymazány. Stavení se skládá ze dvou komor, na které je napojena menší kolna. Částečně stojí na kamenné podezdívce, jenž vyrovnává nerovnosti terénu. Komory jsou přístupné prostými neprofilovanými portálky. Uvnitř jsou stěny nabíleny, stropy jsou povalové, zhotovené z těsně u sebe kladených kuláčů. Kolna je na vnějším bočním průčelí objektu uzavřena dvoukřídlými vraty. Střecha stavení je sedlová, přesah střechy kryje zápraží, štíty jsou předsazeny před roubenou část, bedněny ze svisle kladených prken s vyříznutým větracím otvorem ve tvaru čtyřlístku. Střešní krytinou jsou betonové tašky. Pilířová stodola je umístěná vzadu za usedlostí na západní části pozemku. Stodola je jednomlatá, čtyřboká, podélně průjezdná, obdélného půdorysu. Skladá se ze čtyř kamenných pilířů, mezi kterými jsou stěny vyplněny trámy. V čelním průčelí chybějící část trámů mezi pilíři byla doplněna laťkovými prkny. Za pilíři v ose stodoly jsou umístěna mohutná prkenná dvoukřídlá vrata, přičemž v pravém křídle jsou vsazena dvířka. Vedle vrat přímo na stodolu nasedá malý bedněný přístavek s pultovou stříškou. Střecha je sedlová, štíty jsou bedněny ze svisle kladených prken, střešní krytinou jsou betonové tašky. Areál usedlosti s jádrem z konce 18. století představuje jeden z posledních dochovaných ucelených dokladů vesnické zemědělské usedlosti z regionu Posázaví. Obytné stavení usedlosti je zároveň zcela originální svým půdorysem, a to především netypickým roubeným přístavkem k světnici domu. Rovněž jednokomorový špýchar je hodnotnou stavbou s roubeným jádrem a s dochovanými původními interiéry komory a sklepa. Velmi cenný je také špýchar s kolnou roubený z masivních trámů na rybinu s dochovaným povalovým stropem. Ačkoliv ostatní budovy (objekt chlévů, pilířová stodola) pochází z první třetiny 20. století, představují nedílnou součást zemědělské usedlosti dokumentující vývoj hospodářských staveb v poslední fázi zemědělské malovýroby. Areál zemědělské usedlosti zcela jistě přispívá k původnímu obrazu obce Losiny, jež byla navržena na prohlášení za vesnickou památkovou zónu. Tato usedlost vytváří spolu s ostatními dochovanými stavbami lidové architektury v obci ucelený sídelní soubor mapující architektonický vývoj vesnice v dané oblasti s minimálními novodobýni stavebními zásahy.