venkovská usedlost

Areál domu čp. 22, situovaný západně obce na břehu řeky Sázavy, patří k usedlosti tzv. Pěnkavova mlýna, zřejmě nejstarší části areálu. Budova mlýna čp. 76, která stojí na západní straně areálu naproti domu čp. 22, však prodělala v nedávné době necitlivé stavební zásahy, čímž pozbyla památkové hodnoty (tudíž není součástí chráněného areálu). K reprezentativnímu domu čp. 22, přiléhá na jižní straně tarasní zeď zahrady s honosným vstupem, hranolovými zděnými pilíři s vázami a drátěným plotem. Hlavní vstup do areálu je zděnou bránou s postranními brankami (severně od domu čp. 22), ke které vede přímá cesta od hlavní komunikace. Severně od brány je zděná ohradní zídka s prolomenou řadou půlkruhových otvorů, která vede k drobné hospodářské budově, situované v blízkosti funkcionalistické hydroelektrárny. Předmětem ochrany je areál domu čp. 22 - dům čp. 22, hlavní vstupní brána s brankami, ohradní a tarasní zeď, hospodářský objekt a příslušné pozemky.