venkovská usedlost

Poloroubený patrový dům se situován v severní části návsi a je k ní orientován štítově. Patrové obytné stavení trojdílné dispozice s navazujícími hospodářskými prostorami je umístěné v pravé části parcely. Součástí usedlosti byla původně mohutná zděná, mimořádně náročně řešená brána, která se však do současnosti nedochovala. Přízemí směrem do dvora je zděné, směrem k sousednímu pozemku roubené. Zděná je také hospodářská část přízemí. Patro má veškeré prostory roubené. Dochovaná pavlač v patře je dlouhá přes celou délku domu. Z interiéru je třeby vyzvednout částečně dochovanou černou kuchyni, v patře patrný původní dymník, trámový záklopový strop v horní světnici, čtyři původní chmelové komory přístupné z pavlače s dochovanými bohatě profilovanými sloupky apod. Štít hlavního průčelí je lichoběžníkového tvaru, bedněný svisle kladenými prkny, v horní části opatřen valbičkou. V protilehlém průčelí směrem do zahrady je střecha valbová, krytinou jsou eternitové šablony. Areál domu je obklopen zdí z pískovcových kvádrů a pilířkovým plotem. Předmětem ochrany je dům, ohradní zeď, pilířkový plot a vymezený pozemek.