venkovská usedlost

Usedlost stojí v západním cípu návsi, naproti kostelu sv. Prokopa. Jednotlivé budovy jsou soustředěny kolem pravoúhlého dvora přístupného z návsi vjezdovou branou a brankou. Dvůr má osu vjezdu vedenou ve směru V-Z. V severní části východní strany dvora stojí obytné stavení, ke kterému kolmo přiléhá hospodářská budova - chlévy se sýpkou, ohraničující dvůr na severní straně. Západní stranu vymezuje stodola s navazujícím hospodářským stavením, původní kolnou. Na jižní straně dvora se nachází samostatně stojící a časově mladší budova, která vznikla po zboření původního objektu. Východní stranu usedlosti od návsi uzavírá, spolu s obytným domem, brána s brankou a krátký úsek ohradní zdí. Předmětem ochrany je obytný dům, hospodářské stavení, kolna, stodola, ohradní zeď s branou a brankou a pozemky vymezeného areálu.