venkovská usedlost

Jedná se o menší zemědělskou usedlost, nacházející se na západním okraji sídla u hlavní silnice. Tvoří ji obytné stavení, výměnek se špýcharem, stodola s kolnou, brána a ohradní zeď. Patrové obytné stavení je orientováno podélně ke komunikaci s úhlově navazující patrovou hospodářskou částí. Dům je zděný. V interiéru obytné místnosti jsou hodnotným detailem dochované původní neckové klenby. Střecha domu směrem k bráně a výměnku je sedlová, v protilehlém průčelí je valbová s taškovou krytinou. Úhlově na obytnou část navazuje patrová hospodářská budova, v patře s pavlačí. Střešní krytinou jsou tašky bobrovky. Výměnek je orientován štítovým průčelím směrem do návsi. Je rovněž zděný, trojdílné dispozice komorového typu, vstup je z dvorní části. V interiéru jsou dochované četné hodnotné prvky, např. velmi cenný štukový strop, neckové klenby. Na síň v ose domu navazuje komora a chlév, přičemž nad těmito prostorami v patře je umístěna sýpka skládající se z dvou komor. Ve valeně klenutém sklepě jsou patrné zbytky ostění s náběhem nadpraží sedlového portálku. Poslední součástí budovy výměnku je kolna pravděpodobně mladšího původu. Střecha domu je sedlová, krytinou jsou tašky bobrovky. Brána s brankou uzavírá prostor mezi obytným stavením a výměnkem, je zděná s okrovou fasádou. Vjezd je segmentově zaklenutý. Stodola stojí v zahradě usedlosti, je zděná z lomového kamene, příčně průjezdná, jednomlatová. Usedlost je obklopena ohradní zdí. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení s navazující hospodářskou částí, výměnek s navazujícím chlévem, špýcharem a kolnou, stodola, brána, ohradní zeď a vymezený pozemek.