venkovská usedlost

Usedlost čp. 20 je středně velký selský statek, který se rozkládá v SV cípu obce Obděnice. Areál sestává z vlastního dvora obklopeného osmi budovami, zahrady se sadem ohrazené kamenným tarasem a božích muk. Celek je prostorově sevřen dvojicí cest a potokem, na SV a na V navazují na vlastní areál zemědělské pozemky k usedlosti náležející. Vlastní usedlost je v mírném svahu usazena na umělé plato, rozčleněné na dva až tři terénní stupně. Plato je od vlastního prudšího svahu Hůrky odděleno cestou, na západě pak spadá do koryta potoka. Jednotlivé stupně plata jsou odděleny budovami, tarasy nebo prostým terénním zlomem. Budovy usedlosti jsou uspořádány na půdorysu písmena U kolem protáhlého, mírně zakřiveného dvora, jehož podélná osa směřuje víceméně od J k S. Přístup do usedlosti je z cesty vedoucí od návsi přes potok a dále po úpatí Hůrky. Vjezd do dvora je tvořen pilířovou branou, která uzavírá jižní, otevřený konec dvora. Usedlost tvoří tyto stavby: východní strana - obytné stavení (chalupa), budova chléva a stáje, sklep na brambory zapuštěný v tarasu svahu mezi chlévem a stodolou; severní strana - stodola; západní strana - špýchar, dřevěné chlívce, zděný chlívec se seníkem, poloroubená otevřená kolna s holubníkem; jižní strana - pilířová brána, kamenný přístavek pařáku - varny brambor při západním pilíři brány, studna. Dalšími stavebními objekty jsou ohrazení předzahrádky chalupy, ohrazení zahrady a sadu, boží muka a plato žentouru. Areál doplňuje mohutná, cca 250 let stará lípa srdčitá při východním štítě stodoly.